Robin de Levita, John Ewbank en Marco Borsato hadden tien jaar nodig om aan de musical Sky te kunnen beginnen. Het is een van de eerste musicals in Nederland die gebruik maakt van 3D-techniek.

“Het wachten op de techniek duurde langer dan het rondkrijgen van de financiering", zegt John Ewbank in gesprek met NU.nl.

Sky gaat over een 16-jarig meisje dat de dilemma's in haar leven probeert op te lossen terwijl ze droomt. John Ewbank componeerde nieuwe nummers voor het stuk, maar er zullen ook liedjes gebruikt worden die hij eerder voor Marco Borsato schreef.

Producent Robin de Levita (Soldaat van Oranje, Anne) en Ewbank hadden het plan voor het stuk al vrij snel voor ogen, toch duurde het tien jaar voordat er concreet aan de voorstelling gewerkt kon worden.

"We hadden het eigenlijk ontwikkeld voor de Amerikaanse markt en stonden op het punt het daar te gaan maken. Ik was niet van plan in Nederland zoiets te doen, mede omdat de musicalmarkt zó vol zit", zegt De Levita.

"Maar na het succes van Soldaat van Oranje en omdat Theater Amsterdam na het einde van de voorstelling Anne een opvolger moest krijgen, was dit een logische keuze. De muziek is hier al bekend, John is bekend en het theater leent zich uitstekend voor dit soort grote experimenten."

Maar waarom duurde het zo lang?

De Levita: "Sarah Miles schreef een compleet origineel verhaal. Het duurt heel lang voordat script, muziek en leadteksten dusdanig zijn ontwikkeld, dat je denkt: ik durf het aan. Dat in combinatie met de juiste gelegenheid, het juiste team en het juiste theater. De financiering is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Op een gegeven moment leg je al die dingen bij elkaar en druk je op de groene knop."

Ewbank: "We wilden dit verhaal op een bepaalde manier vertellen, maar we moesten wachten op de 3D-techniek. Dat duurde langer dan het rondkrijgen van de financiering. Die techniek is nu pas zo ver gevorderd, dat het publiek geen verschil meer ziet tussen animatie en realiteit."

Word je door de concurrentie op een volle musicalmarkt gedwongen tot dit soort vernieuwingen?

De Levita: "Nee, uiteindelijk word je op het verhaal beoordeeld. Ik vind het leuk steeds iets nieuws te proberen. Zoals de draaiende zaal in Soldaat van Oranje of het levensgrote decor voor Anne. Het publiek moet geboeid worden en meegezogen in het verhaal. Vernieuwende presentatievormen zijn hier een van de belangrijkste middelen voor."

Ewbank: "Je zoekt altijd naar een element waarmee je iets extra's geeft aan je publiek. Het stuk gaat over een meisje dat in een droomwereld haar problemen verwerkt. De 3D-techniek is ideaal om die droomwereld te verbeelden. We zijn al vijf jaar bezig die techniek te perfectioneren."

Sky zou aanvankelijk in Amerika starten, maar nu in Nederland. Is dat een voor- of nadeel?

Ewbank: "Dat is een groot voordeel. We hebben Carmen destijds in San Diego opgezet. Daar zat ik met mensen die ik moést gebruiken, die daar vandaan kwamen. Ik kon mijn 'eigen mensen' niet meenemen, de mensen bij wie ik me lekker voel. Waarvan ik weet dat ze zullen geven wat ik vraag. Dat kan nu wel. Dat maakt het makkelijker. In het theater kunnen we bovendien auditeren en repetities doen."

Bobby Boermans gaat voor het eerst een musical regisseren. Is dat een gok?

De Levita: "Dat is een gok. Maar alles is een gok. Ik heb met de beste regisseurs ter wereld gewerkt en dat kan net zo goed een drama worden. Je weet het nooit. Ik vind het interessant om verschillende mensen met verschillende invalshoeken bij elkaar te brengen. Ik probeer het op een andere manier aan te vliegen dan een traditionele musical."

Wie gaan de hoofdrollen spelen. Noem eens twee namen.

De Levita: "De eerste is iemand die ik niet ken en de tweede is ook iemand die ik niet ken. Dat werkt gewoon beter voor de voorstelling. Als je een bekende acteur gaat casten,  dan zie je altijd die bekende acteur ín de rol, in plaats van dé rol. Ik geloof niet in het casten van namen. Het is verfrissend als je iemand nog niet kent, dat helpt in de geloofwaardigheid van de acteerprestatie."

Een musicalproducent als Stage Entertainment lijkt goed te varen op het casten van bekende namen.

De Levita: "Dat is meer een marketingaanpak, maar ik weet niet of dat verstandig is. Ik vind het persoonlijk leuker om nieuwe mensen te ontdekken."

Sky gaat op zondag 3 april 2016 in première