De makers van improvisatiegezelschap Boom Chicago openen donderdag op een geheime locatie in de binnenstad van Amsterdam een nieuwe attractie, een soort tijdmachine waaruit bezoekers moeten zien te ontsnappen. 

Via het ontrafelen van raadsels moeten de deelnemers zich uit de Escape Through Time naar buiten weten te banen, terug naar nu.

De attractie sluit aan op de populariteit van zogeheten 'escape rooms' wereldwijd. Hierin laten groepjes zich opsluiten om vervolgens aan de hand van codes zo snel mogelijk uit de kamer te ontsnappen.

Een van de bedenkers van de Escape Through Time, Andrew Moskos, denkt dat zijn attractie een van de meest unieke 'escape rooms' is in de wereld. "We wilden meer neerzetten dan een tour met een cijferslot. Als Boom Chicago houden we van interactief theater en dat doen we nu in combinatie met een ongewone plek, een originele verhaallijn en technologie."

Geheime plek

De bezoekers verzamelen bij een café, waar ze de eerste aanwijzingen krijgen. Vervolgens komen ze terecht op de geheime plek, die van buitenaf niet herkenbaar is als attractie. Eenmaal binnen stappen ze in een tijdmachine die ze terugbrengt naar 1941, de Tweede Wereldoorlog.

Het verhaal is deels gebaseerd op de omstreden kunstcollectie van de Duitse verzamelaar Hildebrand Gurlitt. Hiervan bleek dat een groot deel vermoedelijk in de oorlog door de nazi's is geroofd. De deelnemende teams krijgen de opdracht een van de schilderijen terug te vinden, komen in contact met het verzet en uiteindelijk moeten ze terug zien te keren in het Amsterdam van nu.