Het was stiekem al langere tijd een wens van Freek Bartels om op het podium eens een bad guy te spelen. 

In de nieuwe Nederlandse versie van The Beauty and the Beast is het eindelijk zo ver en mag hij de arrogante blaaskaak Gaston vertolken.

"Ik zag de film voor het eerst toen ik een jongetje van vijf was", grinnikt hij. "Natuurlijk vond ik Gaston toen ontzettend stom. Hij is de stoorzender tussen de twee mensen waarvan je hoopt dat ze gelukkig worden. Als kinderen tijdens de show 'boe' gaan roepen, betekent dat vermoedelijk dat ik de rol heel goed heb neergezet."

'Gevaarlijke kantjes'

In de tweede helft van de voorstelling krijgt het opruiende gedrag van Gaston zelfs gevaarlijke kantjes. "Het is iemand die het volk aanspoort tot slechte dingen. Het is een Disney-schurk met een heel actueel kantje: hij is iemand die blind wordt gevolgd door mensen die zich in zijn uitlatingen gehoord voelen. De geschiedenis heeft wel bewezen dat dat mensen zijn die je liever niet aan de macht wilt hebben."

De rol vergt ook fysiek intensieve voorbereidingen voor Bartels. "Ik spreek met mijn stem heel andere kleuren aan dan ik tot nu toe gedaan heb", legt hij uit.

"En ik moet er fysiek flink imposant uitzien. Ik red het in lengte niet van René van Kooten, die de rol tien jaar geleden speelde. Maar ik train drie keer per week om in de breedte in elk geval niet voor hem onder te doen."

Grote rol

Het is de eerste grote rol die Bartels speelt onder het 'nieuwe' Stage Entertainment, sinds Joop van den Ende de scepter overgaf aan Albert Verlinde.

"Het is er vooral nog gezelliger op geworden sinds de fusie", bekent de acteur. "Vroeger had je echt twee clubjes: je had acteurs die in team Joop zaten en acteurs die in team Albert zaten. Nu behoren we allemaal tot één grote familie."

The Beauty and the Beast is vanaf begin december te zien in het AFAS Circustheater in Den Haag.