J.K. Rowling is nog steeds erg gelukkig met het door haar bedachte personage Harry Potter, de daaraan verbonden boeken- en filmreeks en de vele fans, maar de druk die daardoor op haar lag mist ze niet. 

"Dit aspect hoorde ook bij het uitgeven van die boeken, maar ik mis het totaal niet", zegt Rowling in gesprek met NPR Books.

Daarom voelt het schrijven onder haar pseudoniem Robert Galbraith, waarmee ze in 2013 kwam met het boek The Cuckoo's Calling, als "een erg persoonlijk genoegen". Onder die naam heeft Rowling zojuist haar derde boek voltooid: Career of Evil. Een mysterieuze thriller. 

Nachtmerries

Een boek waar Rowling bovendien naar eigen zeggen nachtmerries van kreeg. "Niet van het schrijven, maar van het onderzoek dat ik voor de thematiek van het boek moest uitvoeren."

Om in het hoofd van haar personages te komen las Rowling politiedossiers over moordende psychopaten. "Ik wilde weten wat die mannen zeiden over de gevoelens die ze kregen door wat ze deden."

Eigen kracht

Volgens Rowling weegt het echter allemaal op tegen de vrijheid die ze door het hanteren van het pseudoniem geniet: "Het was zo fijn om me te kunnen distantiëren (van Harry Potter, red.) en mijn nieuwe creatie op eigen benen voort te laten bestaan."