Nederland barst van de musea, vol opmerkelijke voorwerpen en verhalen. In samenwerking met if then is now zet NU.nl de zes spannendste, leukste en meest interessante tentoonstellingen van de maand november op een rij.

Met deze maand: internethypes in het Museum of the Image, koning Willem I in het Nationaal Archief en dieren binnenstebuiten in Natuurmuseum Fryslân.

Planet Hype - Museum of the Image, Breda
De Ice Bucket Challenge of de Harlem Shake (kent u hem nog?); #JeSuisCharlie, #BringBackOurGirls en Kony 2012. Hoewel misschien niet iedereen zich laat innemen door hypes, hebben ze toch invloed op onze cultuur en onze politiek. Dankzij de samenkomst van internet, smartphones en sociale media volgen de hypes elkaar in rap tempo op. We delen, geven commentaar, doen mee of liken. En zo lijkt een voorheen kleine zaak opeens de hele wereld te beheersen.

Het Museum of the Image (MOTI) zet een spotlicht op onze obsessie met hypes. Honderd hypes van de laatste paar jaren passeren de revue, bijgestaan door commentaar en hedendaagse kunst. Aan de bezoeker de vraag: wat doe jij met beeld, en wat doet beeld met jou?

Meer informatie

Animal Inside Out - Natuurmuseum Fryslân, Leeuwarden
Hoe ziet de binnenkant van een dier er uit? Bezoekers van Natuurmuseum Fryslân komen het te weten in de nieuwe tentoonstelling Animal Inside Out, in samenwerking met de anatoom dr. Gunther von Hagens. Von Hagens staat vooral bekend om zijn tentoonstelling Body Worlds, waarin menselijke anatomie centraal stond. De beroemde anatoom heeft nu echter zijn aandacht gericht op dieren en Natuurmuseum Fryslân kreeg de unieke kans om zijn werk tentoon te stellen.

Tientallen verschillende dieren - van olifant tot paling - zijn na hun dood geplastificeerd en op kundige wijze ontleed. Elk stukje dier komt aan bod: van huid en spieren, tot organen en aders. Zo worden dieren 'ont-dekt' en leren bezoekers meer over de complexe biologie, fysiologie en zoölogie die de dierenwereld zo bijzonder maakt.

Meer informatie

24 uur met Willem - Nationaal Archief, Den Haag
Precies twee eeuwen geleden werden Nederland en België verenigd in één koninkrijk. De val van Napoleon had de Oranjes weer terug in het zadel gebracht en met goedkeuring van de grote Europese machten liet Willem zich kronen tot koning der Nederlanden.

Aan de kersverse koning de formidabele taak om zijn geruïneerde koninkrijk er weer bovenop te helpen. Willem vaardigde duizenden koninklijke besluiten uit, schreef mee aan de eerste Nederlandse grondwet en sprak de eerste troonrede uit. Het Nationaal Archief biedt in deze tentoonstelling een kijkje in de werkkamer van Willem. Met talloze unieke voorwerpen, zoals Willems aantekeningen, schrijfcassettes en werkkostuum. Zo leren bezoekers niet alleen waar Willem slaagde in zijn opzet, maar ook waarom zijn droom in 1830 uiteindelijk stuk zou lopen.

Meer informatie

The Weather Diaries - CODA Museum, Apeldoorn
Sarah Cooper en Nina Gorfer trokken twee jaar lang over de Faeröereilanden, door Groenland en IJsland. Onherbergzaam, geïsoleerd en met weinig grondstoffen: het zijn niet de meest voor de hand liggende streken om op zoek te gaan naar fashion en design. Maar Cooper en Gorfer troffen juist een ongekende weelde aan tradities en kunstuitingen aan, diepgaand beïnvloed door het lokale landschap.

Hun reiservaringen verwerkten Cooper en Gorfer in The Weather Diaries. De tentoonstelling is opgebouwd uit geënsceneerde foto’s en installaties, waarin de verschillende kunstenaars die Cooper en Gorfer op hun reis tegenkwamen centraal staan. Met als resultaat een tentoonstelling die voorbij gaat aan modeseizoenen en fashiontrends, en kijkt naar de relatie tussen kunstenaar, traditie en natuur.

Meer informatie

Harry Mulisch Festival op 6 en 7 november  - Harry Mulischhuis, Amsterdam
"Oorlog is nooit rechtvaardig, iedereen heeft vuile handen", aldus Harry Mulisch. Als zoon van een Duitse vader en een joodse moeder voelde de schrijver zich in sterke mate verbonden met de Tweede Wereldoorlog. Het leidde tot Het stenen bruidsbed, één van zijn meest geroemde werken. In de roman keert een voormalige Amerikaanse gevechtspiloot terug naar Dresden en wordt overweldigd door zijn verleden en het resultaat van zijn handelen.

Op 6 en 7 november vindt op en rond het Leidseplein in Amsterdam de derde editie van het Harry Mulisch Festival plaats. Een levendig literatuurfestival geïnspireerd op Mulisch’ universum, met prikkelende discussies die hoofd en hart raken.

Meer informatie

Ik zie, ik zie... wat jij niet ziet – Frans Hals Museum, Haarlem (vanaf 14 november)
Kleine details, miniscule decoraties, verborgen verhalen: vroegmoderne kunst zit vol geheimpjes. Het Frans Hals Museum vergroot deze november (heel letterlijk) de kleine zaken uit de collectie. Fraaie tegeltjes, prachtige zilverwerkjes en de talloze over het hoofd geziene elementen uit de schilderijen in de collectie krijgen eindelijk hun plek in het spotlicht.

Kunstrecensente Wieteke van Zeil, romanschrijfster Niña Weijers en de restauratoren van het Frans Hals staan de bezoekers bij in hun zoektocht naar kleine, verborgen en zelfs onzichtbare details. Bezoekers leren op een nieuwe manier naar kunst te kijken, en krijgen daarmee toegang tot een hele nieuwe wereld van verhalen en symbolen.

Meer informatie