Het Letterkundig Museum in Den Haag heeft de gehele literaire nalatenschap van de vijf jaar geleden overleden schrijver Harry Mulisch verworven. 

Het museum maakt dat vrijdag bekend.

Museumdirecteur Aad Meinderts reageert verheugd: ''Met deze schitterende aanwinst heeft het Letterkundig Museum zijn vooraanstaande positie als hoeder van het nationaal literair erfgoed opnieuw bevestigd."

"Het Letterkundig Museum heeft reeds het beheer over talloze complete archieven, onder andere dat van Hella S. Haasse, Willem Frederik Hermans en Gerard Reve. Harry Mulisch kan in dit rijtje simpelweg niet ontbreken.''

Werkkamers

De collectie van Mulisch is volgens kenners omvangrijk en bestaat uit de gehele inhoud van zijn twee werkkamers van zijn huis in Amsterdam. De verzameling omvat onder meer manuscripten, aantekeningen, brieven, dagboeken en foto’s.

Het plan is om van de woning van de schrijver aan de Amsterdamse Leidsekade een dependance te vestigen van het Letterkundig Museum.

Bezichtigen

De werkkamers van de schrijver in dit zogenoemde Harry Mulisch Huis worden dan toegankelijk gemaakt voor publiek. De overdracht van de collectie is volgens het museum een eerste stap om deze plannen mogelijk te maken.

Tijdens het Harry Mulisch Festival op 6 en 7 november en gedurende de Museumnacht Amsterdam zijn Mulisch’ werkkamers alvast te bezichtigen.