Theatervoorstelling 'Anne' stopt in januari 2016

Ruim anderhalf jaar na de première stopt de theatervoorstelling Anne in Theater Amsterdam. De laatste voorstelling vindt plaats op 31 januari 2016. Producent Kees Abrahams kijkt met een trots gevoel terug.

"We hadden gehoopt dat het minstens een jaar kon draaien, dat is gelukt. We zijn anderhalf jaar verder en spelen nog tot januari. Daar zijn we trots op", zegt Abrahams tegen NU.nl.

"Er zijn honderdduizenden mensen op afgekomen, terwijl het een onderwerp is dat een gevoelige snaar raakt."

Het begin van Anne in mei 2014 verliep enigzins stroef. Het NRC Handelsblad plaatste een negatieve recensie op de voorpagina na de première.

Die recensie heeft uiteindelijk geen desastreuze gevolgen gehad voor de bezoekersaantallen van Anne, maar Abrahams weigert een lange neus te maken.

"Met die NRC-journalist hebben we inmiddels een goede band opgebouwd. Het is onkies om als maker op een recensie te reageren. En over de plek waar die recensie vervolgens komt te staan moeten redacties maar over in discussie gaan. Wij wilden ons niet met dat debat bemoeien, maar het heeft toen in ieder geval niet geholpen."

Japan

Anne stopt in Nederland, maar er zijn vergevorderde plannen om de voorstelling ook in het buitenland op te voeren. Naar verwachting is de productie het eerst te zien in Japan, daar zijn de onderhandelingen over de voorstelling het verst gevorderd.

"De financiering is zo goed als rond, er mist alleen nog een handtekening", zegt Abrahams. 

"Het gebouw waarin de voorstelling moet plaatsvinden moet aan allerlei eisen voldoen. Er vindt daar namelijk nog wel eens een aardbeving plaats. Het aantal stoelen wordt misschien wat minder. Misschien wijkt het daadwerkelijke decor iets af van het origineel, maar het creatieve concept van Theu Boermans blijft overeind."

Nieuwe productie

In Theater Amsterdam zal na januari een nieuwe Nederlandse theaterproductie te zien zijn. Welke dat is, wordt volgende maand bekendgemaakt.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie