Acteur Cas Jansen gaat de rol van klokkenluider Edward Snowden spelen in het gelijknamige theaterstuk. Jansen is vanaf februari in de Nederlandse theaters te zien als de voormalige NSA-medewerker. 

De acteur vervangt Egbert Jan Weeber, die in eerste instantie de rol voor zijn rekening nam. Maar Weeber moest afzien van het stuk in verband met andere verplichtingen, zo maakte het nieuwe theatergezelschap FC De Volle Bak donderdag bekend.

Actrice Myrthe Burger, die het podium deelt met Jansen, speelt in het stuk diverse rollen waaronder die van documentairemaakster Laura Poitras. Deze won onlangs een Oscar voor haar film over Snowden.

Het stuk speelt zich af in de transitzone van het Moskouse vliegveld Sjeremetjevo, waar Edward Snowden zijn levensverhaal deelt met het publiek.

Teleurstelling

Hij vertelt over zijn opvoeding, zijn teleurstelling in de regeringen Bush en Obama, zijn ongeloof over de handelingen van de Amerikaanse staat onder het mom van ‘terrorismebestrijding’ en hoe hij in de loop der jaren op zijn plan gekomen is. Het stuk is geschreven door Allard Blom, de regie is in handen van Dick van den Heuvel.