Theaters en podia rondom het Leidseplein in Amsterdam doneren woensdag hun opbrengst aan VluchtelingenWerk Nederland. In de loop van de avond is al ruim 36.700 euro opgehaald.

Maar dar bedrag gaat de komende dagen nog verder oplopen, verwacht de organisatie. Dinsdag is de definitieve opbrengst bekend.

Op sommige locaties was het programma speciaal aangepast met thema's rondom de vluchtelingencrisis, zoals de voorstelling Nobody Home van vier jonge gevluchte theatermakers in het DeLaMar Theater en het stuk La Isla Bonita/Het Debuut in Theater Bellevue.

"Ik zie hier op het Leidseplein allemaal mensen lopen met tassen vol kleding die ze komen doneren", aldus initiatiefnemer Maarten van der Cammen. "Ontroerend en hartverwarmend", noemt hij de actie.

Ook bioscopen

Ook De Balie, de Krakeling, de Melkweg, Paradiso, Pathé City, Stadsschouwburg Amsterdam, de Uitkijk, Frascati, de Brakke Grond, The Sugarfactory en het Compagnietheater doen mee.

De deelnemende theatermakers en theatergezelschappen zijn onder anderen Daria Bukvić, George Tobal, Theater Artemis in coproductie met Maas Theater en Dans, Rosas/ Anne Teresa de Keersmaeker, Rudolphi Producties en Toneelgroep Amsterdam.