De in 1882 begonnen bouw van de Sagrada Familia in Barcelona, het levenswerk van de overleden architect Antonio Gaudi, zal in 2026 na 144 jaar worden afgerond. 

Dat verzekerde projectleider Jordi Fauli woensdag tijdens een presentatie van de stand van zaken rond de bouwwerkzaamheden.

De bouwkosten bedragen ieder jaar rond 25 miljoen euro, uitsluitend gefinancierd met donaties en entreegelden. Volgend jaar willen de bouwers met de bovendelen van de zes centrale torens beginnen.

Die zullen echter pas vanaf 2017 van buitenaf zichtbaar zijn. De hoogste toren zal een hoogte van 172,5 meter hebben. Daarmee is rekening gehouden met de wens van Gaudi dat de kerk in geen geval hoger wordt dan de Montjuïc-heuvel (180 meter) in Barcelona.

Video: Animatie bouw Sagrada Familia

Godshuis

De 56-jarige Fauli is sinds 2012 projectleider. HIj is al de negende architect die de leiding van de bouw op zich neemt. De Sagrada Familia in Barcelona is één van de belangrijkste bouwwerken die architect Antoni Gaudi (1852-1926) na liet.

Het godshuis, dat in 2010 door paus Benedictus XVI werd ingewijd als basiliek, combineert neogotische en moderne stijlen. Sinds 2005 staat de kerk op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Kluizenaar

Gaudi wijdde de laatste zestien jaar van zijn leven aan het vormgeven van de kerk en woonde als een kluizenaar op de bouwplaats.

Zijn bedoeling was dat de Sagrada Familia een boek in steen zou zijn dat het hele levensverhaal van Jezus vertelde. De belangrijkste onderdelen van het verhaal worden verteld in drie enorme gevels aan drie zijden van de kerk, die de geboorte, het lijden en de glorie van Jezus uitbeelden.

Voltooien

De tientallen meters hoge Geboortegevel kon Gaudi zelf nog voltooien. De meer expressionistische Passiegevel werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw onthuld.

Aan de Gloriegevel wordt nog steeds gewerkt. Verder moeten er nog tien van de in totaal achttien torens worden voltooid: twaalf voor de apostelen, vier voor de evangelisten, eentje voor de maagd Maria en de grootste voor Jezus.