De Haagse binnenstad krijgt begin 2016 een standbeeld van Haagse Harry. Het sculptuur, dat naar verwachting in februari wordt onthuld, wordt geplaatst ter hoogte van de Grote Markt.

Beeldhouwer Rob Daenen heeft dinsdag een bericht daarover op Den Haag FM aan NU.nl bevestigd.

Het ruim twee meter hoge beeld van het beroemde stripfiguur komt te staan op de Tramtunnel, met uitzicht op de toren van de Grote Kerk. Fans en toeristen kunnen zo een prachtige foto maken met Harry en de Haagse skyline. In de sculptuur, die de komende maanden wordt afgewerkt, zit 3000 kilo klei verwerkt.

Het beeld van Haagse Harry kon worden gemaakt dankzij een geldbedrag dat hoorde bij de postuum uitgereikte Haagse Cultuurprijs die de gemeente heeft geschonken aan de geestelijk vader van Harry. Tekenaar Marnix Rueb overleed bijna een jaar geleden aan de gevolgen van kanker.

Nieuw boek

Het is de bedoeling dat volgend jaar ook nog een nieuw boek verschijnt met niet uitgegeven werk van Rueb. Het gaat om strips van Haagse Harry die nu nog in het archief van de overleden cartoonist liggen. Zijn broer beheert dit archief.

De strip Haagse Harry verscheen in 1991 voor het eerst en gaat over een inwoner van Den Haag die praat in Haags dialect, dat fonetisch is geschreven. De strip was aanvankelijk te lezen in het Haagse uitgaansblad DOEN, maar bleek ook buiten de hofstad populair.

In 1994 verscheen het eerste album van Haagse Harry: Kap Nâh. Hiervan werden 140.000 stuks verkocht. Daarna volgden nog vier albums. Zijn laatste publicatie was een Haagse vertaling van Nijntje van Dick Bruna.