De Nieuwe Hollandse Waterlinie viert het tweehonderdjarig bestaan donderdag met de opening van het Waterliniemuseum Fort bij Vechten. 

Het museum is volgens de bedenkers het "kroonjuweel" van het nationale project Nieuwe Hollandse Waterlinie, dat in 1999 van start ging. Aan het project hebben vier ministeries, vijf provincies, gemeenten en Staatsbosbeheer gewerkt.

Prins Maurits bouwde in 1589 de eerste Hollandse Waterlinie als verdedigingswerk voor het westen van het land. Het idee was dat hij vijanden uit het oosten kon tegenhouden door het land achter de linie onder water te zetten.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie dateert uit 1815 en telt onder andere 55 forten. Fort bij Vechten bij Bunnik is een van de grootste.

Werelderfgoed

Deze linie is maar driemaal in stelling gebracht: tijdens de Frans-Duitse oorlog in 1870, tijdens de Eerste Wereldoorlog en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Bij de laatste oorlog bleek dat de linie zijn nut had verloren: de Duitsers passeerden het water via de lucht..

De overheid hoopt dat de linie in 2019 wordt toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. Sinds 1999 is hard gewerkt om de hele linie in oude luister te herstellen.

Verdedigingswerk

Het Waterliniemuseum is volgens een woordvoerster de enige plek ter wereld waar te zien is hoe zo'n verdedigingswerk functioneert. "Bijzonder is een 50 meter lange maquette waarmee bezoekers zelf de linie kunnen bedienen", zegt zij.

Buiten is een strook van de originele linie uit 1880 nagebouwd. Het museum, dat tijdens de bouw al architectuurprijzen heeft gewonnen, staat vlak langs de snelweg A12 in een natuurgebied van Staatsbosbeheer.