Roel Voorintholt, artistiek directeur bij het Arnhemse dansgezelschap Introdans, is de winnaar van de Gouden Zwaan. Hij krijgt de prijs voor zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse dans.

Dat maakte de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (VSCD) zaterdag bekend tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht.

Voorintholt bepaalt ''met grote gedrevenheid'' de artistieke koers van zijn gezelschap, meent de dansjury. ''Zijn dansers geeft hij de gelegenheid om zich verschillende handschriften eigen te maken. Dit zorgt niet alleen voor een verrijking van de dansers, maar ook van het publiek.''

Voorintholt (1961) is al meer dan dertig jaar verbonden aan Introdans. In 1982 kwam hij als vervanger van een geblesseerde danser bij de groep, sinds 2005 is hij er artistiek directeur.

Andere prijzen

Ook de andere 'Oscars' van de Nederlandse dans werden uitgereikt. De Spaanse danser Jorge Nozal werd bekroond met de Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansprestatie' voor zijn rol in Thin Skin. Die voorstelling werd gebracht door het Nederlands Dans Theater. ''Zijn aanwezigheid, zo zacht en krachtig tegelijk, laat je ademloos achter'', zegt de jury.

De Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansproductie' ging naar The Black Piece van de Vlaamse choreografe Ann Van den Broek. In deze voorstelling wordt de toeschouwer door een groep van vijf dansers en een cameraman 'mee het donker in genomen'. Volgens de jury worden hiermee de zintuigen van de toeschouwer op scherp gezet. ''In een diep duister maakt Van den Broek met prikjes licht flarden zichtbaar van vijf gekwelde levens.''

Tijdens de Nederlandse Dansdagen zijn dit weekeinde op verschillende locaties in Maastricht de meest spraakmakende dansvoorstellingen van Nederlandse bodem te zien.