Nederland barst van de musea, vol met opmerkelijke voorwerpen en verhalen. In samenwerking met if then is now zet NU.nl de zes spannendste, interessantste en leukste tentoonstellingen van de maand oktober op een rij. 

Met deze maand: keizer Constantijn bezoekt Amsterdam, de Tweede Wereldoorlog op zolder in Overloon en verdwenen dorpen in Yerseke.

Rome. De droom van keizer Constantijn - De Nieuwe Kerk, Amsterdam

Misschien wel meer dan enig ander Romeins keizer wist Constantijn een stempel te drukken op onze wereld. Zijn voorkeur voor het Christendom deed de religie uitgroeien van populaire cultus tot het 'ware geloof’. Als gevolg van Constantijns politiek veranderde Rome, de stad van duizend-en-één-goden, langzaamaan in de stad van één god. Met verregaande gevolgen voor de wereldgeschiedenis.

De Nieuwe Kerk pakt voor deze tentoonstelling groot uit, met unieke kunstwerken uit Romeinse musea die zelden eerder in Nederland te zien waren. Zoals 'De Goede Herder’, een standbeeld dat mogelijk Jezus voorstelt als jonge man met gladgeschoren kin. Of de imposante rechterhand van Constantijn, onderdeel van een gigantisch standbeeld van de keizer. Daarnaast zijn talloze mozaïken, sarcofagen en andere kostbare voorwerpen te bewonderen, die ieder een licht werpen op deze turbulente tijd.

Meer informatie

Oorlog op zolder, goud voor het museum - Oorlogsmuseum Overloon, Overloon

Veel families hebben nog overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog in hun bezit: speelgoed, papieren of zelfs gevonden kogels. Van opa’s en oma’s, oud-ooms en achter-tantes die de oorlog eigenhandig meemaakten. Oorlogsmuseum Overloon laat met deze tentoonstelling - die nog tot eind van de maand loopt - zien wat voor gevoelens al die objecten kunnen losmaken. Waarom bewaren mensen objecten uit de oorlog, en waarom schenken ze die objecten aan musea? Is er een gevoel van schaamte of angst om oorlogsvoorwerpen in bezit te hebben, of juist om ze weg te geven?

Persoonlijke verhalen staan voorop in deze tentoonstelling. Het museum toont het belang van persoonlijke giften om collecties in stand te houden, maar ook om de volgende generatie te leren over het leven in oorlogstijd. Misschien kunnen ze je wel overtuigen om die oude doos met oorlogsspullen toch maar eens van zolder te halen...

Meer informatie

Hollandse zelfportretten - Selfies uit de Gouden Eeuw - Het Mauritshuis, Den Haag

We kennen allemaal wel de beroemde schilderijen uit de Gouden Eeuw, maar hoe zagen de schilders van al die meesterwerken er eigenlijk uit? Rond die vraag draait de nieuwste tentoonstelling in het Mauritshuis. Doordat er heel wat schilderijen gekocht en verkocht werden in de Gouden Eeuw, kon een beetje marketing geen kwaad. Veel schilders maakten daarom zelfportretten. Om hun stijl en vaardigheid te tonen aan klanten, maar ook om hun andere werken van een gezicht te voorzien. Zelfportretten waren dan ook bij uitstek de visitekaartjes van een kunstenaar, waarop hij of zij zijn beste beentje voor zette.

Het Mauritshuis verzamelde zeventwintig bijzondere zelfportretten uit de 17e eeuw. Met beroemde kunstenaars als Rembrandt, maar ook minder bekende meesters zoals Huygh Pietersz Voskuyl. Niet voor niets noemt het Mauritshuis zelfportretten de selfies van de Gouden Eeuw: de tentoonstelling is voorzien van talloze spiegelwanden zodat ook de bezoekers zelf in het spotlicht staan.

Meer informatie

Verdronken Dorpen - Oosterschelde Museum, Yerseke

Door de eeuwen heen zijn er talloze Zeeuwse dorpen onder de golven verdwenen, het gevolg van onstuimig weer of menselijk handelen. Soms werden ze bewust verlaten door de inwoners, soms sloeg het noodlot toe. Zo gebeurde het ook op 5 november 1530, toen een enorme stormvloed Zuid-Beveland de diepte in sleurde. Achttien dorpen en de stad Reimerswaal werden op één dag van de kaart geveegd, met inwoners en al.

Het Oosterschelde Museum haalt deze verdronken dorpen weer terug uit de vergetelheid. In de tentoonstelling schetst het museum een beeld van het leven in Zuid-Beveland voor en na de desastreuze vloed. Met prenten en kaarten, maar ook archeologische vondsten uit de Oosterschelde die een licht werpen op het dagelijks bestaan van de slachtoffers van de stormvloed.

Meer informatie

'Wrijving van gedachten’ | Antwerpen - Zundert - Van Goghhuis, Zundert

Vincent van Gogh groeide op in Zundert en zijn belevenissen in het dorp zouden een grote invloed hebben op zijn latere artistieke loopbaan. Op de plek waar vroeger het geboortehuis van Vincent van Gogh stond, werd dan ook in 2008 het Van Goghhuis geopend. Ter bevordering van artistieke talenten die in de voetsporen treden van Vincent.

'Wrijving van gedachten’ is het resultaat van een cross-over tussen het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen en het Van Goghhuis. De tentoonstelling in het grensdorp Zundert biedt bezoekers een inkijk in de kunst van dit moment aan weerszijden van de grens. Werken van toonaangevende namen uit beiden landen, zoals Emo Verkerk, Marlene Dumas, Luc Tuymans en Lieven Segers, worden tentoongesteld. Tegelijkertijd zullen gedurende de tentoonstelling meerdere artists-in-residence in beide musea verblijven en daar lezingen geven en hun werk nader toelichten.

Meer informatie

The Glasgow Boys - Drents Museum, Assen

Breken met tradities, de wijde wereld in: 'The Boys’ waren schilders die eind 19e eeuw er op uit trokken om 'de echte wereld’ op hun doek te zetten. Het twintigtal vrienden ontmoetten elkaar rond 1880 in de kunstwereld van Glasgow. Ze besloten zich af te zetten tegen de gevestigde kunsttradities en gingen in de leer bij Franse impressionisten. Sommige Boys trokken zelfs naar Noord-Afrika en Japan voor inspiratie.

Het resultaat? Sterk verschillende kunstenaars, die ieder op hun eigen manier oog hadden voor het 'gewone’ leven, de natuur en sprekende licht- en kleureffecten. Het Drents Museum is het eerste museum in meer dan 100 jaar die buiten Engeland een tentoonstelling wijdt aan de Glasgow Boys. De hoogste tijd dus voor hernieuwde aandacht voor deze artistieke lefgozers.

Meer informatie