Anthony Ruys, de voormalig CEO van Heineken, gaat meespelen in de Nederlandse theaterversie van hitserie Borgen.

Dat heeft het Noord Nederlands Toneel (NNT) vrijdag bekendgemaakt.

Ruys speelt de rol van de industrieel Joachim Chrone die het grootste bedrijf van het land - actief in de olie-industrie- leidt. Hierbij zet hij als door de wol geverfde zakenman de Deense premier Birgitte Nyborg (Malou Gorter) op cruciale momenten in de serie onder druk.

Regisseur Ola Mafaalani staat bekend om het casten van personen die in het dagelijks leven een vergelijkbare rol innemen. Zo heeft zij eerder succesvol samengewerkt met Noraly Beyer als nieuwslezers en Commissaris van de Koning Max van den Berg als Kreon in Medea.

Carrièremove

Ruys is zeer enthousiast over zijn onverwachte carrièremove. "Het is een bijzondere kans als je een compleet nieuwe beroepsgroep op mijn leeftijd van binnenuit kan leren kennen", stelt de oud-topman van Heineken.

Het Noord Nederlands Toneel maakt als eerste ter wereld een toneelversie van de wereldberoemde tv-serie over een idealistische vrouwelijke Deense premier. De voorstelling gaat in maart in première en is daarna door het hele land land te zien.

Behalve Malou Gorter en Anthony Ruys spelen ook Dragan Bakema, Harry Piekema, Anna Drijver, Wim van der Grijn en Peter Vandemeulebroecke mee. De Deense serie was vanaf 2010 drie seizoenen lang te zien en wordt wereldwijd in tachtig landen uitgezonden.