Het Rijksmuseum in Amsterdam is opgetogen over de aankoop van Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit door Nederland en Frankrijk samen.

''We zijn bijzonder verheugd dat beide fantastische portretten nu publiek bezit worden en voorgoed bij elkaar blijven met afwisselende presentaties in het Rijksmuseum en het Louvre'', liet het museum in een officiële reactie weten.

Museumdirecteur Wim Pijbes zei ruim een maand geleden een serieuze poging te doen om de twee wereldberoemde schilderijen van Rembrandt aan te kopen.

"Een paar maanden geleden leek het nog ondenkbaar, maar nu komen twee prachtige portretten bij elkaar in het publieke domein, in twee musea van wereldfaam", zegt Pijbes tegen Radio 1 op de dag van de aanschaf. 

"Het is een novum in de museumwereld dat twee landen zo samen een werk uit een particuliere collectie kunnen samenstellen."

Bussemaker

Bussemaker en haar Franse collega Fleur Pellerin hebben de gezamenlijke aanschaf met grote vreugde vermeld en zijn opgetogen "dat dit betekenisvolle initiatief tot een goed einde is gebracht, waarmee gegarandeerd is dat de werken op Europese bodem blijven".

De Partij van de Arbeid laat via Twitter weten "blij te zijn dat de schilderijen voor alle Nederlanders toegankelijk worden".

Treur

De Vereniging Rembrandt is niet blij met het besluit. ''We betreuren het dat niet beide schilderijen permanent naar Nederland komen'', zegt voorzitter Martijn Sanders. ''In Nederland vertellen die schilderijen een verhaal van twee jonge mensen in de zeventiende eeuw, in het Louvre is dat veel minder het geval.''

Ook zitten er veel risico's aan het gedeelde eigendom, zegt Sanders. ''Wie gaat de werken transporteren, wie gaat ze restaureren en wie draait er op voor de kosten als een van de schilderijen beschadigd raakt? Naar mijn gevoel is om prestigeredenen geen goed besluit genomen.''

De Vereniging Rembrandt, die kunstaankopen door musea steunt, zou 5 miljoen euro bijdragen aan de aankoop. Die steun is nu waarschijnlijk van de baan. ''We zouden alleen steunen als beide doeken naar Nederland komen'', verklaart Sanders. ''Aan die voorwaarde wordt nu niet voldaan.''