Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Achterhoekse oorlogscollectie naar Overloon

De collectie van het Achterhoeks Museum 1940-1945 in het Gelderse Hengelo gaat over naar het Oorlogsmuseum Overloon in Brabant. 
Door ANP

Beide musea maakten dinsdag bekend dat met deze afspraak de Achterhoekse collectie van meerdere duizenden objecten op lange termijn behouden blijft en voor een groter publiek zichtbaar wordt.

Het museum in Hengelo, dat op 20 december voor het laatst open is, trekt jaarlijks ongeveer 5000 bezoekers. Het draait op vrijwilligers. Het museum in Overloon ontving het afgelopen weekend zijn 100.000e bezoeker van dit jaar.

Moeilijke keuzes

Een nieuwe tentoonstelling in Overloon met daarin de Achterhoekse collectie gaat komende zomer open. De expositie zal in het teken staan van de moeilijke keuzes waarvoor mensen in oorlogstijd kunnen komen te staan.

Onbezoldigd directeur Jean Kreunen van het Achterhoeks Museum 1940-1945 zegt dat het een emotionele beslissing was, maar noemt het ook ''een geschenk''.

'Goed gevoel'

''Ik heb een goed gevoel dat de collectie behouden blijft en er straks meer mensen naar kunnen kijken.'' Het gaat onder meer om in uniform geklede poppen en een café en winkel in oorlogstijd.

Kreunen begon veertig jaar geleden met verzamelen. ''We zijn uitgegroeid tot een volwaardig geregistreerd museum. Maar door de kleinschaligheid is het moeilijk in stand te houden''. Het museum zat veertien jaar op de huidige locatie.

Aanbevolen artikelen