De Nederlandse festivals Noorderzon en Manifesta hebben in Parijs een Europese EFFE-award for excellence in ontvangst mogen nemen.

De EFFE-awards zijn voor het eerst uitgereikt aan individuele festivals die een Europese voorloperspositie hebben op het gebied van artistieke waarde, innovatie, internationalisering, politieke waarde en duurzaamheid.

De uitreiking vond zondagavond plaats in het Théâtre de la Ville in Parijs.

De jury prees Noorderzon, dat elk jaar in Groningen plaatsvindt, om zijn uitzonderlijke kwaliteit en het nemen van risico’s bij het maken van het festival. Manifesta is een reizende Europese biënnale voor hedendaagse beeldende kunst die haar hoofdkantoor in Amsterdam heeft.

Platform

Voor de prijs werden 760 zeer diverse festivals uit 31 landen overwogen. Uiteindelijk vielen twaalf daarvan in de prijzen, waarvan dus twee Nederlandse. De EFFE-jury bestond uit een aantal belangrijke internationale ervaringsdeskundigen.

EFFE, dat staat voor Europe for Festivals and Festivals for Europe, is een platform voor Europese festivals dat eerder dit jaar werd opgericht. De organisatie wil extra aandacht vragen voor het grote belang van festivals voor de Europese samenleving.