Frankrijk wil een van de twee Rembrandtschilderijen waar het Rijksmuseum ook zijn zinnen op heeft gezet, kopen voor 80 miljoen euro.

De Franse minister van Cultuur Fleur Pellerin liet donderdagavond weten dat ze het schilderij wil kopen voor het Louvre in Parijs.

Het Rijksmuseum wilde donderdagavond niet meer zeggen dan ''we zijn op de hoogte en staan met Frankrijk in contact. Het is een interessante ontwikkeling''.

Kabinet

Maandag werd juist bekend dat het Nederlandse kabinet inzette op de terugkomst naar Nederland van de twee schilderijen, huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Het kabinet zei er toen de helft van de benodigde 160 miljoen voor op tafel te willen leggen.

De andere helft zou dan voor rekening komen van het Rijksmuseum in Amsterdam, dat toen zei ''alles op alles te zetten'' om het geld bijeen te krijgen. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) zei toen vertrouwen in te hebben dat de deal rondkomt.

Samenwerking

In een persbericht spreekt de Franse cultuurminister donderdagavond juist weer over een ''samenwerking tussen Nederland en Frankrijk''.

Ze wijst erop dat zij en Bussemaker in juli dit jaar aan de huidige eigenaren hebben voorgesteld dat het Louvre en het Rijksmuseum ieder een schilderij van het dubbelportret zouden kopen en dat de werken samen afwisselend in beide musea zouden komen te hangen.