Alice Hoogstad (57) is de winnaar van het Gouden Penseel, de jaarlijkse prijs voor het kinderboek met de beste illustraties. 

Zij kreeg de prijs woensdagavond in het Rijksmuseum in Amsterdam voor haar tekeningen in Monsterboek.

Volgens de jury vertelt Monsterboek niet zozeer een verhaal, maar laat het een "optische ontwikkeling zien. Dit breed opgevatte, royale boek zonder woorden gaat vooral over kijken." In het prentenboek loopt een meisje met krijtjes door een zwart-witte stad. In kleur tekent ze wonderlijke monsters, die één voor één tot leven komen en in de stad voor een complete chaos zorgen.

Het Gulden Palet, de bekroning voor het werk van een buitenlandse illustrator, gaat naar de Fransman Marc Boutavant voor zijn tekeningen in Is er dan niemand boos?. De auteur van het boek is Toon Tellegen, die korte verhaaltjes schreef over dieren in een bos. "Het landschap, de bomen en de holen: de hele entourage van de dieren speelt een belangrijke rol en is door de tekenaar subtiel uitgewerkt", oordeelde de jury.

De originele prenten van de winnaars zijn tot en met 6 maart te zien in de Teekenschool van het Rijksmuseum. Op 6 oktober wordt tijdens het Kinderboekenbal de Gouden Griffel uitgereikt, de prijs voor het best geschreven kinderboek.