De Noorse kunstenaar Edvard Munch (1863-1944) 'ontmoet' in Amsterdam zijn inspirator Vincent van Gogh (1853-1890). 

In het Van Gogh Museum hangen tachtig schilderijen en dertig werken op papier waarin bezoekers de gelijkenissen én verschillen van beide kunstenaars kunnen zien. Daaronder een versie van De Schreeuw, het bekendste werk van Munch.

De tentoonstelling, vanaf vrijdag te zien, brengt de werken van Van Gogh en Munch voor het eerst op grote schaal samen. Beide beroemde kunstenaars worden volgens het museum vaak in één adem genoemd.

Video: Munch 'ontmoet' Van Gogh

'Intense emoties'

''Ze schilderden de meest intense emoties, uit het leven gegrepen'', zegt conservator Maite van Dijk. ''Maar qua artistieke affiniteit ontbrak het tot dusver aan een diepgaande studie.''

Van Gogh heeft nooit werk van Munch gezien, maar Munch ''lijkt wel heel goed naar het werk van Van Gogh te hebben gekeken.''

Opening

Prinses Beatrix en koningin Sonja van Noorwegen verrichten woensdag de officiële opening van de expositie, volgens museumdirecteur Axel Rüger een van de duurste ooit. ''Door de ongelooflijk hoge verzekeringswaarde van de werken is dit soort tentoonstellingen steeds moeilijker te organiseren.'' De Staat en de Noorse overheid staan garant voor een deel van de verzekeringspremies.