Tineke Schouten zat "op knietjes voor het bed te bidden" om goede teksten voor haar voorstelling Gewoon DOEN!. "Deze show moest van ver komen."

Dat zegt Schouten in een interview met AD

"Ik schreef Gewoon DOEN! in de vreselijke periode van ISIS, de afgehakte hoofden en de vliegramp met de MH17. Die depressieve zomer, met de crisis nog altijd voelbaar.''

"Toch vertikte ik het me te laten ontmoedigen. Op zo'n moment zet ik juist mijn schouders eronder. Maar het was een moeilijk proces. Och, hoe vaak zat ik niet op mijn knietjes voor het bed te bidden. 'Geef me goeie teksten, geef me goeie teksten'."

Kinderziektes

"Kijk, ik schrijf al bijna veertig jaar mijn eigen voorstellingen, moet altijd door mijn eigen kinderziektes heen. Een musical als The Lion King importeer je. Je komt, bij wijze van spreken, links op en gaat rechts af en zegt drie keer boe. Ik bedoel, dat staat vast. Ik begin elke keer opnieuw. Pogen steeds beter, nog leuker zijn."

Dat proces verloopt vaak moeizaam, zegt ze. "Ik ben onzeker, een twijfelkont. Dat zit in me. Maanden duurt het voor iets vorm krijgt."