Een groep bekende zangers en cabaretiers organiseert op zondag 11 oktober een speciale benefietvoorstelling voor de gestrande vluchtelingen op het Griekse eiland Leros.

In theater De Kleine Komedie in Amsterdam treden die avond onder anderen Sanne Wallis de Vries, Brigitte Kaandorp, Henny Vrienten, Lebbis, Jenny Arean, Henry van Loon, Rob de Nijs en Cor Bakker op. De avond heeft als titel gekregen Leros Roept!.

Dat heeft het theater dinsdag bekendgemaakt. Ook Leo Lucassen, hoogleraar migratie, werkt aan de avond mee. Al het geld dat op de benefietavond wordt verzameld, gaat naar Loket Leros, een actiegroep die probeert zoveel mogelijke primaire levensbehoeften naar het Griekse eiland te krijgen. Het gaat dan om schoenen, medicijnen, kleding en rugzakken.

Op Leros komen elke dag honderden vluchtelingen aan per boot, maar op het eiland is geen professionele opvang aanwezig. De lokale bevolking probeert, met de beperkte middelen die ze hebben, samen met een grote groep internationale vrijwilligers deze mensen op te vangen.

Schrijnende verhalen

Het idee voor de benefiet komt van cabaretiėre Wallis de Vries. Haar moeder Sity is één van de vrijwilligers op het eiland. "Ik hoor dagelijks haar verhalen", vertelt ze. 

"Schrijnende verhalen waar geen enkele vluchteling voor gespaard lijkt te blijven. Het algehele gebrek aan basale dingen: wc-papier, schoon ondergoed, babymelk, fruit, rugtassen, maandverband. Eén lekkende wc voor vijfhonderd mannen en vrouwen."

Daarom heeft Wallis de Vries de actiegroep Loket Leros opgericht, om zo geld in te zamelen en haar moeder te helpen.