Tijdens een veiling van Sotheby's in New York op 5 november gaat een schilderij van Vincent van Gogh (1853-1890) onder de hamer. 

Het gaat om het doek Paysage sous un ciel mouvementé, dat de beroemde kunstenaar in 1889 schilderde in de omgeving van de Zuid-Franse stad Arles. Op het werk is een landschap te zien onder een donkere wolkenlucht.

Sotheby's schat dat het doek tussen de 50 en 70 miljoen dollar (circa 44 tot 61 miljoen euro) opbrengt. De Van Gogh maakt deel uit van een veiling van schilderijen uit de late negentiende eeuw en begin twintigste eeuw die bijeengebracht zijn door de Belgische verzamelaars Louis en Evelyn Franck.

Meer opbrengen

De laatste jaren brachten schilderijen van Vincent van Gogh op veilingen meestal meer dan op de geschatte opbrengst. In mei werd door een Aziatische kunstliefhebber 66,3 miljoen dollar neergeteld voor het schilderij Les Alyscamps uit 1888. Veilinghuis Sotheby's verwachtte dat het schilderij voor ruim 40 miljoen van eigenaar zou wisselen.

De hoogste prijs voor een schilderij van Van Gogh is betaald in 1990. Zijn portret van Dr. Gachet uit 1890 leverde toen 82,5 miljoen dollar op.