David Lagercrantz, die het vierde Millenium-boek schreef, wil niet voor de rest van zijn leven Stieg Larsson zijn. "Daar pas ik voor." 

Dat zegt de schrijver dinsdagavond in een interview met AD.

Nadat Larsson overleed schreef Lagercrantz een vierde boek van Larssons bekende Millenium-reeks, wat voor veel ophef zorgde. De beslissing om een andere schrijver met de reeks aan de slag te laten gaan kwam van de uitgeverij en de erven van Larsson.

Heiligschennis

Alhoewel velen het heiligschennis vonden, durfde Lagercrantz het wel aan."Ik schrijf graag over uitzonderlijke genieën, zoals in mijn boek over Zlatan Ibrahimovic. Ik schrijf het beste over andere mensen."

"Daarom wilde ik deze uitdaging aangaan: ik kon verder met de enorme literaire erfenis die Larsson heeft achtergelaten. Ik ga eigenlijk verder waar hij is gebleven.''

Schrijfstijl

Lagercrantz weigerde om dezelfde schrijfstijl aan te nemen als Larsson. "Ik haat geweld in de samenleving. Daarom wil ik er niet over schrijven. Ik word er onpasselijk van. Bovendien vind ik de suggestie van een marteling sterker dan als ik er voluit over schrijf. Laat het maar aan de verbeelding van de lezer over om het zelf aan te vullen.''  

Twee uur nadat het nieuwe boek, Wat ons niet zal doden, was uitgekomen verschenen al vernietigende kritieken, maar er zijn ook positieve geluiden te horen. "Ik ben blij dat kranten als The New York Times en The Guardian het boek niet neersabelen in hun recensies", aldus Lagercrantz. 

"En nu ook de fans van Stieg Larsson positief zijn, merk ik dat het tij keert. Gelukkig maar.''

Vijfde boek

Toch valt het nog te bezien of Lagercrantz bereid is nogmaals een Millenium-boek te schrijven. De uitgeverij en de erven van Larsson, een vader en broer, zien het wel zitten.

"Wellicht schrijf ik een vijfde boek", zegt Lagercrantz. "Maar ik wil niet voor de rest van mijn leven Stieg Larsson zijn. Daar pas ik voor.''

In 2004 kwam het eerste boek van Stieg Larsson uit: Mannen die vrouwen haten. Daarna volgden nog De vrouw die met vuur speelde en Gerechtigheid. Larsson had ook al twee opvolgers klaar liggen, maar hij overleed voordat ze uitgebracht waren.