Schrijfster Carry Slee noemt zichzelf "een industrietje". "Mensen zijn afhankelijk van me. Iedereen rekent erop dat het volgende boek ook wel weer een succes zal worden.”

Dat vertelt ze zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

In dertig jaar tijd schreef Carry Slee tachtig boeken. "Heel wat jaren schreef ik er drie per jaar. Ik leverde het manuscript in bij de uitgever, de dag erop begon ik aan iets nieuws.” Vele tienduizenden boeken verkocht ze. En dan de lezingen, de schoolbezoeken, de handtekeningensessies. "Rijen tot om de hoek." Je weet gewoon, zegt ze, dat er een dag komt dat je lichaam al die druk niet meer kan opvangen.

Gekke kant

Twee jaar geleden schreef Slee een boek voor volwassenen. Ze moest het schrijven, zegt ze. "Het was altijd: nog een boek en nog een boek. Ik kon niet meer. Niet nog een kinderboek. Ik dacht: nu ga ik schrijven wat ik zelf wil, ook al leest niemand het. Iets totaal anders. Niet een boek van de Carry Slee waar kinderen zo dol op zijn. Nee, ik liet een gekkere, apartere kant van mezelf zien.”

Toen het boek verscheen, gebeurde er niks. "Helemaal niks. Geen één krant plaatste een recensie. Het boek werd totaal genegeerd. Het was alsof mensen het niet aandurfden het boek te lezen. Dit was geen Carry Slee."

Zwart gat

De schrijfster viel in een zwart gat. "Al mijn energie was weg. Ik was trillerig.” Maar ze heeft er ook veel van geleerd. "Bijvoorbeeld: waarom moest ik dit nou zo nodig doen?” "Ik wilde blijkbaar iets laten zien. Mezelf bewijzen. Zo van: ik ga nu zoiets bijzonders doen. En iedereen zou dan zeggen: jeetje, dat ze dat ook kan."

"Waarom? Waarom moest ik die erkenning? Dat was nergens voor nodig. Ik had mezelf allang bewezen. Waarom moest ik zo nodig nog meer?” Ze wuift haar eigen vragen weg, het antwoord geeft ze niet. Wat ze wel zegt: "Succes is zwaar. Maar geen succes, vond ik toch ook wel heel erg.”

Na het uitstapje naar de volwassenenliteratuur, heeft Slee weer een puberboek geschreven: Kapot. Ze deed dat met meer rust en plezier dan ooit. "Zelf lees ik dat er wel in terug. Kapot is mooier en genuanceerder geschreven.”