Jochem Myjer voelt een enorme connectie met de belevingswereld van kinderen. “De fantasiewereld van kinderen kent geen grenzen. Een kind kan in een kartonnen doos gaan zitten en zeggen 'we gaan nu even naar Texel varen', en dan is hij of zij uren zoet."

Myjer heeft voor de eerste maal in zijn leven een kinderboek geschreven, dat vanaf vrijdag in de winkels ligt. De Gorgels gaat over wezentjes die kinderen beschermen in hun slaap. 

De cabaretier vertelt dat hij totaal geen behoefte heeft aan het schrijven van een volwassen roman. "De fantasie die wij als cabaretiers gebruiken op het podium spreekt al heel veel kinderen aan. In de zaal zitten heel veel jongens en meisjes van acht die mijn grappen ook prima kunnen pruimen. Ik voel zelf ook een enorme connectie met de belevingswereld van kinderen, die ik niet altijd in mijn theatershows kwijt kan."

"Het is zo jammer dat veel volwassenen die belevingswereld verliezen als ze ouder worden. Ik probeer dat zelf juist heel erg vast te houden, bijvoorbeeld door een boek te schrijven."

Kindertheater

Myjer vertelt dat hij al lange tijd het plan heeft om een speciale kindertheatervoorstelling te maken. "Maar ik weet niet wat voor effect een zaal met kinderen op mij heeft. Ik ben enorm prikkelgevoelig, dus ik weet oprecht niet of ik dat ga trekken qua concentratie. Maar ik wil het heel graag een keer proberen. Eerst ga ik in elk geval een nieuwe 'gewone' voorstelling schrijven.”

Boekingen

Over zijn nieuwe show, #Ikrekenhetgoed, vertelt Myjer. “De eerste boekingen voor 2018 zijn nu vastgelegd. Daar gaat mijn hartslag helemaal van omhoog. Het blijft een raar principe in ons vak, dat je al een titel en een tourneeschema hebt voordat er ook nog maar een letter op papier staat." 

"Al is dat niet helemaal waar: ik ben fysiek niet meer wat ik geweest ben, wat soms best verdrietig is. Maar ik merk wel dat ik dat creatief enorm compenseer, want in mijn hoofd is alles nog kerngezond. Daarom ben ik al eerder dan normaal gaan schrijven.”