De Iraanse fotografe Newsha Tavakolian krijgt in december de Grote Prins Claus Prijs. Ze heeft volgens het Prins Claus Fonds uitzonderlijke verdiensten geleverd op het gebied van cultuur en ontwikkeling.

Prins Constantijn zal de prijs op 2 december uitreiken aan Tavakolian, een van de eerste vrouwelijke fotojournalisten in Iran.

Haar werk varieert volgens de organisatie "van gedurfde reportages van politieke gebeurtenissen tot gevoelige portretten en indringende series" over uiteenlopende onderwerpen.

Het werk van Tavakolian (1981) is "een bron van inspiratie voor jonge fotografen in het Midden-Oosten", aldus het Fonds donderdag.

Uitreiking

Tien andere kunstenaars worden eveneens onderscheiden. De uitreiking heeft plaats in het Koninklijk Paleis in Amsterdam, in het bijzijn van leden van de Koninklijke Familie. De Prins Claus Prijzen worden elk jaar uitgereikt.

Newsha Tavakolian is getrouwd met de Nederlandse correspondent Thomas Erdbrink, die recentelijk aan de veel geprezen docuserie Onze man in Teheran werkte.