Het Van Gogh Museum in Amsterdam opent zaterdag het nieuwe glazen entreegebouw. De nieuwe hoofdingang moet zorgen voor een betere doorstroom van de beoogde twee miljoen bezoekers per jaar.

"De ontvangst is nu mooier, veiliger en gastvrijer," zegt directeur Axel Rüger dinsdag. Het museum hoopt op een groei van het aantal bezoekers naar twee miljoen per jaar.

Het museum, dat nu jaalrijks ongeveer 1,6 miljoen bezoekers ontvangt, heeft de afgelopen zestien maanden de hoofdingang verhuisd naar het Museumplein.

Daarvoor is een open en transparant glazen entreegebouw toegevoegd aan de expositievleugel, die in 1999 is gebouwd. De constructie bestaat uit 650 vierkante meter glas. Ook is de vloeroppervlakte uitgebreid met achthonderd vierkante meter.

Nu staan bezoekers in een lange rij op de stoep op de Paulus Potterstraat, wat met langsrijdende fietsers, taxi's en bussen soms gevaarlijke situaties oplevert.

Financiering

De bouw van de nieuwe entree kostte 20 miljoen euro, dat het museum met steun van bedrijven, fondsen, stichtingen en particulieren kon financieren.

"De entree moest van een kwalitatief hoog niveau gerealiseerd worden, want cultuurtoeristen zijn wel wat gewend tegenwoordig. Alle spraakmakende musea in Europa hebben inmiddels een entree waar je 'u' tegen zegt", aldus Rüger.

Ook het nabijgelegen Stedelijk Museum en Rijksmuseum hebben een hoofdingang aan het Museumplein. Volgens het bestemmingsplan van de gemeente mag er op het plein niks meer bijgebouwd worden.

Video: Architect Hans van Heeswijk over de nieuwe entree