Nederland barst van de musea, vol met opmerkelijke voorwerpen en verhalen. In samenwerking met if then is now zet NU.nl de vijf spannendste, interessantste en leukste tentoonstellingen van de maand september op een rij. 

Met deze maand: spelen met Playmobil in het Museum van de 20e eeuw, rommel en rotzooi in Museum Boerhaave, hongerkinderen in het Fries Museum, nieuwe ogen in Museum Arnhem en rijke kruisvaarders in het Centraal Museum.

Playmobil, 40 jaar speelplezier - Museum van de 20e Eeuw, Hoorn
Het begon in 1974 met drie bontgekleurde figuurtjes: een ridder, een indiaan en een bouwvakker. Een idee van Hans Beck, die van zijn werkgever de opdracht had gekregen een aantal poppetjes voor bij een voertuigcollectie te ontwikkelen. Zelfs Beck had niet kunnen vermoeden wat voor een succes zijn nieuwste uitvinding zou worden.

Generaties kinderen zijn inmiddels opgegroeid met de immer glimlachende Playmobil-poppetjes. Reden voor het Museum van de twintigste Eeuw om een tentoonstelling op poten te zetten over dit speelgoed. Naast de geschiedenis van Playmobil heeft het museum enkele grote diorama’s samengesteld rond verschillende Playmobil-thema’s. En het zou geen Playmobil-tentoonstelling zijn als er niet ook gespeeld kon worden. Zowel kinderen als (groot-)ouders mogen er naar hartelust aan de slag met hun favoriete Playmobil-figuurtjes.

Meer informatie

Kruisvaarders en weldoeners - Centraal Museum, Utrecht
Tijdens de heftige belegering van de stad Akko in 1190 kwam een aantal Duitse kruisvaarders samen om hun gewonde mede-Duitsers te verzorgen. Met het oog op hun afkomst besloten ze zichzelf de Duitse Orde te noemen. Binnen enkele eeuwen groeide het groepje kruisvaarders uit tot een internationale militaire macht, met bezittingen van Polen tot Nederland. De komende maand duikt het Centraal Museum dieper in op de fascinerende geschiedenis van de Duitse Orde, die tot op de dag van vandaag in Utrecht aanwezig is.

Talloze objecten uit de collectie van de Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht worden voor het eerst aan het publiek tentoongesteld. Naast kostuums en harnassen zijn ook voorbeelden van de kunstcollectie van de orde te zien en een bijzondere reeks portretten van alle landcommandeurs sinds 1231. En als afsluiting kan een wandeling langs het in 1346 gebouwde ordehuis natuurlijk niet ontbreken.

Meer informatie

Rijk van Rotzooi - Museum Boerhaave, Leiden
Recyclen een modern begrip? Helemaal niet! Zo’n 200 jaar geleden was het doodnormaal om een slaatje te slaan uit afval. Straatvuil werd gebruikt in de productie van buskruit, groenten en fruit werden bemest met schoorsteenroet en oude aardappelschillen werden omgetoverd tot papier.

De Friese ondernemer Watse Gerritsma ging nog een stapje verder: hij ontwierp een fabriek waarin werkelijk niets verkwist werd. Elk beetje afval werd omgevormd tot een geheel nieuw product.

Museum Boerhaave in Leiden vertelt alles over de afvaleconomie van vroeger in deze interactieve tentoonstelling die speciaal gericht is op kinderen en families. Daarin komen niet alleen wetenschappelijke processen en leuke proefjes aan bod, maar vraagt het museum zich ook af of we misschien wel iets kunnen leren van onze voorouders.

Meer informatie

Hongerkinderen. De opvang in Friesland - Fries Museum, Leeuwarden
Tijdens de barre winter van 1944-1945 is voedsel schaars in het westen van het land. De Duitsers verbieden voedseltransporten naar de Randstad en de honger slaat toe. Veel kinderen hebben er onder te lijden. Er wordt een grootscheepse reddingsactie opgezet om kinderen te behoeden voor de hongerdood. Talloze ouders, bijgestaan door vele vrijwilligers, sturen hun kinderen ‘naar de boeren’ in het noorden en oosten van het land. Daar is nog wel genoeg te eten.

Deze wanhopige tocht naar het platteland staat centraal in de tentoonstelling 'Hongerkinderen. De opvang in Friesland' in het Fries Museum. Drie voormalige hongerkinderen komen aan het woord, net als de gezinnen waar ze onderdak vonden. De tentoonstelling vertelt op aangrijpende wijze over de gruwelen van de Hongerwinter, maar ook over de problemen die de stadskinderen ondervonden om hun plek te vinden op het Friese platteland. Bezoekers kunnen na afloop hun eigen herinneringen aan de Hongerwinter delen.

Meer informatie

Met nieuwe ogen - interactieve stillevens  - Museum Arnhem
Plastic rivierkreeftjes van Ikea. Een dood parkietje. Een verfrommeld stuk kant. Louise te Poele verandert alledaagse voorwerpen in tijdloze stillevens. Op basis van honderden foto’s en vele uren digitaal schilderwerk. Te Poele liet zich inspireren door de kunst van de Gouden Eeuw, en de enorme populariteit van stillevens destijds. Sommige van haar werken zijn enorm, andere zo klein dat er een vergrootglas voor nodig is om alle details te bekijken.

Museum Arnhem stelt komende herfst vijftien van haar werken tentoon. Elk stuk komt verder tot leven met de speciale app 'AR+t', een modern alternatief voor de audiotour. De markante stillevens van Te Poele worden door de app voorzien van bewegingen, geschreven tekst, audio en film. Op die manier kunnen gebruikers verder induiken op de lagen symboliek achter elk werk.

Meer informatie