Thomas Acda vindt zichzelf geen bekende Nederlander. "Ik ben een werker. Ik ga nooit naar premières en galafeestjes, en ik doe ook nooit mee aan spelletjesprogramma’s." 

Dat zegt Acda in gesprek met NU.nl.

"Ik maak theaterprogramma’s en muziek. En nu heb ik ook een boek geschreven." 

Onderweg met roadie, de debuutroman van de acteur en zanger, ligt vanaf 4 september in de winkel. 

Niet autobiografisch

In Onderweg met roadie gaat de hoofdpersoon, voorheen de helft van een bekend popduo, op roadtrip met een hond. Toch is het verhaal niet autobiografisch, vertelt Acda. "Ik vertel gewoon over dingen waar ik verstand van heb, en dat is het artiestenbestaan."

"Er zijn verschillen tussen het boek en de realiteit: ik heb bijvoorbeeld geen probleem met het feit dat Paul en ik uit elkaar zijn als duo. Maar voor het verhaal is het interessanter als de hoofdpersoon niet wil dat het gebeurt. Dat is ook het overkoepelende thema: mensen geven altijd anderen de schuld van hun problemen. Slechts weinig mensen kunnen de schuld bij zichzelf zoeken."

Verdedigen

Acda zegt niet bang te zijn dat mensen hem zien als een zoveelste BN’er die een boek wil schrijven. "Ik schrijf al 22 jaar en niet onsuccesvol. Ik heb meer dan tien cd’s en zeven theaterprogramma’s geschreven. Daarnaast heb ik een eigen column."

De acteur en zanger zegt zich "af en toe net Jan Cremer te voelen". "Ik moet me verdedigen tegenover de literatuurwereld: of ik daar misschien ook bij mag horen. Maar eerlijk gezegd heb ik niet gecheckt of mijn boek literatuur is. Ik heb ook geen idee wat literatuur nu precies inhoudt."

Respect

"Ik heb in ieder geval veel plezier gehad tijdens het schrijven van het boek. Ik heb me gek gefantaseerd. En ik heb veel respect gekregen voor schrijvers, want het is vrij hard werken", aldus Acda. "Ik heb er wel een paar jaar over gedaan, maar toen ik uiteindelijk ging schrijven, ging het vrij snel. Van tevoren heb ik alles uitgedacht."

Hij vertelt nu alweer een nieuw idee in zijn hoofd te hebben. "Dat moet ik eerst weer uitdenken voor ik ermee aan de slag kan. Maar ik wil zeker een tweede boek schrijven."