Kyle Dean Massey oogst al ruim een jaar lang in Amerika staande ovaties met zijn vertolking van de hoofdrol in hitmusical Pippin, over een prins die op zoek gaat naar de zin van zijn leven. 

Volgend jaar hoopt de 33-jarige Broadway-ster ook Nederland te veroveren. De musical is in maart en april exclusief te zien in Theater Carré.

"Publiek is overal ter wereld anders", knikt hij. "Ik heb ooit met 42nd Street in Japan gestaan. Dat was een heel rare gewaarwording: het publiek mag daar tijdens de voorstelling niet lachen of klappen. Dus tijdens de opvoering krijg je nul respons aan de zaal. Dat compenseren ze naderhand wel met een minutenlange ovatie, maar het is toch even wennen."

Massey reist momenteel met Pippin door Amerika; de tour wordt slechts onderbroken voor de speelperiode in Amsterdam. Eerder maakte hij een soortgelijke lange tournee met Wicked, waarin hij prins Fiyero speelde. "Het is ontzettend leuk dat je zoveel van de wereld ziet", knikt hij. "Ik ben nu maar drie dagen in Amsterdam, maar ik wil zoveel mogelijk ervaren. Ik heb ondanks mijn jetlag meteen een fiets gepakt en ben een beetje rond gaan rijden."

Nadelen

Toch heeft het reizende bestaan van een musicalste ook nadelen. "Het is lastig een sociaal leven op te bouwen. Het is geweldig om te doen waar je altijd van droomde. Maar op de opleiding word je eigenlijk te weinig geleerd dat er ook nadelen aan kleven. Zelfs overdag kan ik eigenlijk met niemand afspreken omdat ik mijn stem moet sparen voor alle hoge noten."

Behalve in musicals is Massey ook te zien in films en series; zo speelt hij een vaste bijrol in hitserie Nashville als homoseksuele zanger. "We hebben onlangs in Amerika een enorme overwinning behaald met de acceptatie van het homohuwelijk", zegt de zanger. "Maar er is nog steeds een flink kloof tussen theorie en realiteit. Zeker in het zuiden van ons land zijn er nog heel veel mensen die een raar beeld hebben van homo's. Ik hoop oprecht dat de man die ik speel dat beeld een beetje bij kan stellen."

Nederlandse fans

Massey krijgt heel veel positieve reacties via Twitter en Facebook van jonge homo's die mede dankzij de serie uit de kast durven te komen. "Het is heel vreemd en heel mooi om te merken dat je op die manier als acteur een wezenlijk verschil in de levens van mensen kan maken."

Zodra hij donderdag een foto van Amsterdam plaatste, kreeg hij ook al vele tientallen reacties van Nederlandse fans. "Ik wist niet eens dat ik die al had", lacht de acteur. "Maar op basis van dat contact kan ik alleen maar oordelen dat julie tot de aardigste mensen van de wereld moeten behoren. Ik kan niet wachten om met Pippin ook Amsterdam te gaan veroveren."

De voorverkoop van Pippin in Carré is vrijdag van start gegaan.