De VVD heeft afstand genomen van de biografie over oud-partijvoorzitter Haya van Someren-Downer. Volgens de partij heeft auteur Alies Pegtel te veel aandacht besteed aan het NSB-verleden van de familie van de inmiddels overleden Van Someren-Downer.

Dat meldt de Volkskrant vrijdag.

Ook de presentatie van het boek op 12 september, waarbij premier Mark Rutte aanwezig zou zijn, is afgelast. De aankondiging is inmiddels van de partijsite verwijderd. 

Tijdens het schrijven stuitte Pegtel op het familiedossier waaruit bleek dat Van Somerens familie veroordeeld was wegens lidmaatschap van de NSB. De schrijfster besloot daar aandacht aan te besteden. De VVD was daar schijnbaar niet van gediend.

Zoon

De partijwoordvoerder laat aan de Volkskrant weten dat niet de VVD, maar de zoon van Van Someren een grote rol heeft gespeeld in het blokkeren van de presentatie. Bart van Someren zou eregast zijn bij de presentatie, en daarom is het afgeblazen. 

Pegtel meldt volgens de krant echter dat ze onder druk werd gezet door onder anderen oud-minister en VVD-erelid Frits Korthals. Hij zou de schrijfster hebben geschreven dat het boek onevenwichtig is vanwege de aandacht voor het NSB-verleden van de vader.