De theatervoorstelling Mansholt, over het leven van de roemruchte Groningse politicus Sicco Mansholt, gaat dit najaar nogmaals op tournee. 

Het stuk trok vorige jaar ook al door het hele land volle zalen en wordt op veler verzoek nog een aantal weken in reprise genomen.

Dat hebben de makers vrijdag bekendgemaakt. Het stuk is de komende drie weken nog te zien op een boerderij in het Gelderse dorp Persingen (gemeente Groesbeek), in Wageningen en in Groningen, de geboortegrond van de politicus.

Na een aantal uitvoeringen gaan oud-politici met het publiek en elkaar in debat over actuele kwesties. Op 28 augustus is PvdA-coryfee Erik Jürgens te gast (die nog heeft samengewerkt met Mansholt), op 5 september gaat oud-partijleider Jan Marijnissen van de SP het debat aan.

Voormalig minister

De veelgeprezen voorstelling vertelt over het leven van voormalig minister van Landbouw en Eurocommissaris Sicco Mansholt (1908-1995). In het stuk wordt de politicus (gespeeld door Helmert Woudenberg) ten tonele gevoerd aan de vooravond van zijn pensioen.

Zijn werk zit erop, maar als hij kijkt naar de verwoestende gevolgen van zijn beleid voor natuur en milieu slaat de schrik hem om het hart. Aangemoedigd door zijn 24-jarige stagiaire Petra Kelly, klimt hij nog één keer op de barricades en ontpopt zich tot profeet van de nulgroei.

Beste voorstelling

Mansholt werd vorig jaar door het Nederlands Theater Festival verkozen tot een van de beste voorstellingen van 2014. In België werd het stuk genomineerd voor de toneelprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.