Het Nationaal Theaterfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds organiseren half januari voor het eerst een Nederlands Theaterweekend. 

Gedurende drie dagen bieden meer dan vijftig Nederlandse theaters voorstellingen aan voor tien euro per kaartje.

Dat hebben de beide instanties vrijdag bekendgemaakt. "Met het Theaterweekend willen we én het theatervak vieren én het publiek op een bijzondere manier laten zien wat er bij theatervoorstellingen komt kijken", vertelt NTF-directeur Jort Vlam.

Theaterliefhebbers kunnen buiten de voorstellingen om workshops volgen, letterlijk een kijkje achter de schermen nemen en in sommige theaters kan zelfs op het toneel worden geslapen. "Wij nodigen iedereen uit om de magie van theater te beleven", legt Adriana Esmeijer van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit.

Andere wereld

"In een theater maak je een andere wereld mee en wordt de verbeelding geprikkeld door nieuwe ervaringen. Het Theaterweekend is een prachtige kans om dit te ontdekken."

Het is de bedoeling dat het initiatief, als het een succes is, jaarlijks gaat plaatsvinden. Binnenkort worden alle deelnemende theaters en het theateraanbod in die theaters bekendgemaakt. Het Nederlands Theaterweekend wordt ondersteund door de Bankgiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland.

Behoud

De spelers dragen met hun deelname bij aan het behoud van vele tientallen culturele organisaties. "Wij maken dit theaterweekend graag mogelijk, omdat het naadloos aansluit bij onze missie om cultuur te behouden en toegankelijk te maken", verduidelijk BGL-directeur Michiel Verboven.