De 75e verjaardag van dichter en cabaretier Hans Dorrestijn dit jaar gaat niet ongemerkt voorbij. Het Letterkundig Museum in Den Haag wijdt vanaf 10 december een expositie aan zijn literaire werk, en op het Nederlands Film Festival beleeft 26 september de documentaire De Kunst van het Lijden, die gaat over Dorrestijn, zijn wereldpremière.

Dat hebben het museum en de makers van de film gemeld. Het museum kan nog geen details geven over de tentoonstelling.

In de film komen behalve Dorrestijn zelf diverse vrienden en collega's van de cynische komiek aan het woord, onder wie Jacques Kloters, Rob Chrispijn en de damesgroep Zazi, met wie Dorrestijn het afgelopen seizoen optrad. Ook zitten er unieke fragmenten van voorstellingen en televisieprogramma's waaraan hij mee werkte in de documentaire.

Dorrestijn is al bijna een halve eeuw actief in de Nederlandse theater- en literaire wereld; daarvoor was de schrijver actief als docent. Hij maakte vele tientallen theaterprogramma's, platen en liedjes, voor collega's maar ook voor kinderprogramma's als Sesamstraat, Het Klokhuis en Kinderen voor Kinderen. Daarnaast schreef hij romans, vogelboeken en een autobiografie over de teloorgang van zijn huwelijk.

De cabaretier en tekstschrijver staat bekend om zijn zwartgallige stijl. Voor zijn veelzijdige oeuvre ontvangt Dorrestijn dit jaar de Tollensprijs, die eens in de vijf jaar wordt toegekend aan een bijzondere literaire prestatie. De prijs ging eerder onder anderen naar Drs P. Eerder won Dorrestijn al een Gouden Harp voor zijn volledige oeuvre en werd hij uitgeroepen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.