Architect Leo de Bever is zondag op 85-jarige leeftijd overleden. De Eindhovenaar werkte als jong ontwerper in Rome, Milaan en New York, maar was in zijn verdere carrière vooral zeer actief in zijn geboortestad. 

Zijn bekendste creatie is het Evoluon, het gebouw in de vorm van een vliegende schotel dat hij in de jaren zestig samen met Louis Kalff ontwierp in opdracht van Philips.

''Hij wilde Eindhoven internationale allure geven'', zegt zoon en opvolger Stefan de Bever maandag in het Eindhovens Dagblad. De gebouwen van De Bever waren volgens zijn zoon als zijn persoonlijkheid: ''Dominant, aanwezig. Vader was heel ambitieus.''

Ook het Eindhovense stadskantoor, de kunstijsbaan en het Catharina Ziekenhuis vinden hun oorsprong op de tekentafel van De Bever.

Weinig eisen

Over het Evoluon zei hij ruim een decennium geleden tegen het ED dat hij en Kalff nauwelijks eisen meekregen. ''Ons gaven ze maar twee regeltjes. Tweede was dat er exposities in moesten passen en de eerste was eenvoudig: het moest 'spectaculair' zijn. Nou, dat is geloof ik wel gelukt.''