Nederland barst van de musea. In samenwerking met if then is now zet NU.nl de vijf spannendste, interessantse en leukste tentoonstellingen van de maand augustus op een rij. 

Met deze maand: prinses Sisi in Paleis het Loo, piercings in het Tropenmuseum, muziek in Teylers Museum, een beestenboel in Museum Volkenkunde en intimiteit in Marres.

Sisi, sprookje & werkelijkheid - Paleis het Loo, Apeldoorn
Het sprookje kennen we allemaal, de werkelijkheid was minder mooi. Sisi, oftewel keizerin Elisabeth van Oostenrijk, werd door heel Europa geroemd om haar charme en schoonheid. Een beeld dat Sisi in stand hield door een obsessieve aandacht voor haar gezondheid en uiterlijk. Haar dagen leken gevuld met pracht en praal, maar zowel intriges aan het hof als de dramatische zelfmoord van haar zoon Rudolf wierpen een diepe schaduw over haar leven.

Paleis het Loo vergelijkt het romantische beeld geschapen door de films van Romy Schneider met de dagelijkse realiteit aan het Weense hof, aan de hand van foto’s, filmfragmenten, schilderijen en persoonlijke bezittingen van de keizerin in de grootste Sissi-tentoonstelling die ooit buiten Oostenrijk is opgezet.

Meer informatie


Body Art - Tropenmuseum, Amsterdam
Piercen, tattooëren, brandmerken: sinds het begin der tijden proberen mensen hun lichaam op allerlei ingrijpende manieren te decoreren en te veranderen. Maar wat op de ene plek acceptabel is, is op de andere taboe.

Body Art gaat in op de verschillen en de overeenkomsten tussen culturen en de manier waarop ze hun lichaam decoreren. Hoe uiten we onze identiteit door lichaamskunst? En waarom vinden we het normaal dat een vrouw haar lippen kleurt, maar kijken we toch met huiver naar onderhuidse implantaten en opzettelijke toegebrachte littekens?

Met foto's, film en voorwerpen van over de hele wereld laat het Tropenmuseum zien dat de prikkel tot het versieren van ons lichaam universeel is - of het nu lippenstift, een tattoeage of een brandmerk is.

Meer informatie


Overal muziek - Teylers Museum, Haarlem
Muziek is overal. Dankzij oordopjes, smartphones en streaming diensten kun je op elk mogelijk moment naar ontelbare nummers luisteren. Dat was een paar decennia geleden wel anders. Teylers Museum laat het verhaal van muzikale apparatuur zien: van grammofoonplaten en transistorradio’s tot iTunes en Spotify. Natuurlijk is er ook aandacht voor hoe de apparaten invloed hadden op de muziek. Door de jaren heen groeiden muzikanten namelijk mee met de techniek. Dat leverde heel wat bijzondere muziek op. Zo maakten de Beach Boys gebruik van de theremin, misschien wel één van de vreemdste instrumenten ooit. En waar was Armin van Buuren geweest zonder de opkomst van digtale muziek? Een muzikale ontdekkingstocht wacht in deze vrolijke familietentoonstelling.

Meer informatie


GRRR... Machtige dieren wereldwijd - Museum Volkenkunde, Leiden
Het is deze zomer een beestenboel in Museum Volkenkunde. Dieren hebben door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in vrijwel elke cultuur op aarde. Soms als beschermers tegen het kwaad en boodschappers van de goden. Andere keren juist als kwaadaardige wezens, die ziekte en verderf brachten.

Aan de hand van de eigen collectie en bruiklenen uit onder het Rijksmuseum van Oudheden en het Tropenmuseum laat Museum Volkenkunde zien wat voor bijzonder beesten er zo al in deze wereld te vinden zijn. Van Egyptische kattenmummies tot reusachtige dondervogels, en van Chineese draken tot diervormige Afrikaanse doodskisten.

Bezoekers worden door de tentoonstelling geleidt door de Toejoe, een energieke draak die kinderen en ouders wegwijs maakt in de bonte dierenparade. Gedurende de zomervakantie worden er daarnaast ook nog eens een boel beestachtige activiteiten georganiseerd.

Meer informatie


Intimacy - Marres Centre for Contemporary Culture, Maastricht
De plotselinge aanraking van de hand van de cassière. Een charmant gesprek met een onbekende in een café. Een ongesproken verstandhouding met je geliefde. Maar ook: binnendringen in een gesprek dat eigenlijk niet voor jou bedoeld was. Intimiteit wordt veel gezocht, maar is moeilijk te definiëren.

Wanneer we er bewust naar op zoek gaan - bijvoorbeeld op sociale media, of in een dating-app - lijkt het juist verder weg dan ooit. Marres Huis voor Hedendaagse Kunst vroeg een aantal kunstenaars om intimiteit in beeld te brengen in de tentoonstelling Intimacy.

Amie Dicke, Emily Jacir, Birthe Leemeijer, Keetje Mans, Nishiko, Petra Stavast, Sanne Vaassen en Roy Villevoye verkennen de intieme ruimte, deels in Marres zelf en deels in zes woonhuizen in Maastricht.

Meer informatie