Vijftig tinten grijs kwam van Venus, Grey komt van Mars. Hetzelfde verhaal wordt ditmaal verteld vanuit het perspectief van Christian Grey, de businesstycoon met de SM-zweepjes.

BEOORDELING

E. L. James (52) is voor deze exercitie in de huid gekropen van de jonge Christian Grey met zijn sadomasochistische hobby's. Dat doet ze als volgt: zodra de maagdelijke Anastasia Steele in zijn kantoor verschijnt, worden met cursief gedrukte tekstjes de gedachten van Grey omschreven en die 'stijl' wordt consequent doorgevoerd.

Telkens als Ana op haar onderlip bijt - een tic, ze kan het niet laten - lezen we dat de trots van Grey, zijn magnifieke totempaal, steigert in zijn onderbroek. Dit ter illustratie dat hij als een blok voor haar valt, op zijn grijs dan. Van haar lieflijke blozen in combinatie met enig tegenstribbelen raken de jagersinstincten van Grey overspannen.

Psychopaat

Mede door die cursiefgedachten in dit boek helpt James, kampioen mensenkennis, eigenhandig het beetje dimensie om zeep dat het Vijftig tinten-prototype nog in zich had, waarin Ana verhaalde hoe ze belegerd werd door Grey en de mens achter het roofdier rook.

In Grey is Grey van meet af een psychopaat, een kleinzielige stalker, die voornamelijk bezig is met seks en eten. Hij verschilt qua behoefte in zoverre van een labrador dat hij in Ana zijn volgende Onderdanige ziet: een meisje dat hij kan kneden als een Eliza Dolittle en als dank voor haar gehoorzaamheid met de zweep geeft.

Verhitte lichaamssappen

Zo is deze male version precies hetzelfde verhaal, met ook weer van die seksscènes. Verhitte lichaamssappen klotsen tegen de plinten omhoog en in recordtempo komen de twee frequent schreeuwend en schokkend klaar. James spit Greys psyche verder uit met passages over zijn abominabele kindertijd - "de dingen die mammie doet" - die zijn bedoeld als verklaring voor zijn psychopathische preferenties.   

En dan de stijl. Zouden mannen als Grey, dominant en uitgehard als een epoxyvloer, naar vrouwen kijken zoals James ze namens hem beschrijft? "Haar haren vallen aan één kant zacht golvend op haar borsten en aan de andere kant is het vastgezet, zodat je haar zachte kaaklijn en de vloeiende ronding van haar slanke hals goed kunt zien."

Boeketreeks

Grey moet een fervent liefhebber zijn van de Boeketreeks, en net als Boekethelden heeft Grey een onweerstaanbaar miljardenbedrijf achter zich om zijn gebrek aan charmes te compenseren. Want wat Ana in hem ziet is een raadsel. Vice versa trouwens ook.

Niettemin gaat het ook bij porno voor vrouwen niet om het verhaal of de geloofwaardigheid. Het gaat om de broeierige scènes, en daar kan zelfs James zich geen bult aan vallen. Succes verzekerd. Wellicht is de volgende in de Grey & Ana-hype bekeken vanuit het perspectief van Santa Claus, voor een fraai opgepimpte kersteditie - genaaid, gebonden en geïll. 

Uitgeverij Prometheus