De Chinese kunstenaar Ai Weiwei (57) heeft weer een paspoort. Dat meldde The New York Times woensdag. De pas van de artiest werd ingenomen bij zijn arrestatie in 2011.

Hij werd 81 dagen vastgehouden en kon daarna niet naar het buitenland.

De kunstenaar werd aangehouden toen hij in Peking op het vliegtuig naar Hongkong wilde stappen. Volgens de autoriteiten had hij belasting ontdoken.

Een rechtbank oordeelde later dat hij omgerekend ruim 2 miljoen euro moest betalen aan boetes en achterstallige belastingen. Ai verklaarde woensdag dat hij niet weet waarom hij zijn paspoort heeft teruggekregen.

Zonnebloemzaden

Ai is onder andere bekend van de installatie met zonnebloemzaden in 2010 in het Tate Modern in Londen. Hij legde op de vloer van een hal een dikke laag van 100 miljoen porseleinen en met de hand gemaakte zonnebloempitten.

''Vandaag heb ik een paspoort ontvangen'', meldde Ai via Twitter en Instagram waarbij hij een foto van de pas liet zien. Doordat hij geen paspoort had, moest Ai de afgelopen jaren tentoonstellingen, zoals enkele in de VS, op afstand organiseren. Zijn werk werd in China van tentoonstellingen gehaald. Afgelopen maand kreeg hij toestemming voor en solotentoonstelling in Peking.

Ai zei woensdag dat hij snel naar Duitsland zal reizen. Daar heeft hij een studio en woont ook zijn zoontje.