Het National Air and Space Museum in Washington is een crowdfundingcampagne gestart om het ruimtepak dat astronaut Neil Armstrong tijdens de eerste maanlanding droeg te behouden. 

Op Kickstarter is maandag een actie gelanceerd om de half miljoen dollar die nodig is bij elkaar te sprokkelen.

Het pak dat Armstrong droeg op 20 juli 1969 brokkelt langzaam af. Het museum heeft wel een replica in de vitrine hangen. Maar het is de bedoeling dat de vijftigste verjaardag van de eerste maanlanding wordt gevierd met een nieuwe expositie waar het oorspronkelijke pak het pronkstuk van wordt.

De techniek is tegenwoordig zo ver gevorderd dat het oude pak in zijn oude staat kan worden hersteld. Het pak is in slechte staat omdat de eerste ruimtepakken maar voor eenmalig gebruik werden ontworpen en ligt nu in een speciale klimaatkamer.

'Grote stap'

Wie een bijdrage levert aan het project, krijgt afhankelijk van de hoogte van de gift een cadeau. Wie meer dan 10.000 dollar schenkt, kan zelfs een achter-de-schermen-tour krijgen tijdens de reconstructie. Maar ook giften van 1 dollar zijn al welkom, beklemtoont het museum.

"Het is een kleine gift voor u, maar een grote stap voorwaarts naar ons doel", aldus de initiatiefnemers van de crowdfunding, een verwijzing naar de beroemde woorden die Armstrong sprak toen hij zijn eerste voet op de maan zette.