De Vuurkorf is voorlopig de populairste bijnaam voor het nieuwe cultuurgebouw dat in het centrum van Den Haag komt te staan.

Dat blijkt uit een poll van Omroep West.

De Vuurkorf kreeg 16 procent van de stemmen, op de voet gevolgd door De Stemvork, met 13 procent van de stemmen.

Bijna de helft van alle respondenten deed trouwens zelf een suggestie voor een nieuwe bijnaam, zoals het IJskrabbertje, de Haarkam, de Radiator of Het Mausoleum. Ook doet het gebouw veel mensen denken aan de voormalige Twin Towers in New York.

Cultuurdoos

De AD Haagsche Courant heeft het nieuwe complex inmiddels 'De Cultuurdoos' gedoopt, omdat architect Jo Coenen tijdens zijn presentaties eerder deze week het gebouw consequent een doos noemde. Het oude ontwerp had in de volksmond de bijnaam het 'Cultuurpaleis' gekregen.

Het nieuwe gebouw in het hart van Den Haag onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Twee eerdere plannen voor het project werden afgeblazen omdat er te veel verzet tegen was.

Het is de bedoeling dat de bouw volgend jaar begint en in 2019 klaar is. Den Haag heeft daar ongeveer 176 miljoen euro voor over.