Acteurs Gijs Scholten van Aschat, Halina Reijn en Gaite Jansen spelen rollen in de nieuwe theaterbewerking van het boek De Stille Kracht van Louis Couperus.

Toneelgroep Amsterdam gaat de voorstelling komend seizoen op de planken brengen. De regie is in handen van Ivo van Hove.

Ook Maria Kraakman, Aus Greidanus jr, Mingus Dagelet en Vanja Rukavina zijn in de voorstelling te zien. Het stuk gaat half september in première in Amsterdam en is daarna tot en met februari door het hele land te zien.

De Stille Kracht speelt zich af op Java rond de vorige eeuwwisseling. Resident Van Oudijck en zijn promiscue vrouw hebben relatieproblemen, terwijl Indonesische vrijheidsstrijders een guerrillaoorlog voeren tegen de Nederlandse onderdrukkers.

Magische Oosten

De titel verwijst naar het mysterieuze, magische Oosten dat in botsing komt met het zakelijke, overheersende Westen. “Ik voel me aangetrokken door de 'existentiële onrust’ in het werk van Couperus”, stelt regisseur Van Hove. “Ik wil hem als een tijdgenoot op het toneel brengen, als iemand die in zijn werk de zenuwen van onze 21ste eeuw raakt.”

Couperus is komend seizoen populair in de Nederlandse theaters. Regisseur Ger Thijs maakt een nieuwe bewerking van het boek Eline Vere. Ook deze voorsteling, met in de hoofdrollen Hanne Arendzen, Marc Klein Essink en Vincent Croiset, gaat in september in première en toert tot februari door het land.