De Deens-Vietnamese kunstenaar Danh Vo heeft een nieuw 'indrukwekkend' kunstwerk afgeleverd aan opdrachtgever Bert Kreuk. 

Dat meldt De Volkskrant vrijdag.

De kunstenaar moest van de rechter een nieuw kunstwerk maken, nadat hij volgens laatstgenoemde zich niet aan de afspraken tussen hem en de opdrachtgever gehouden heeft. Het kunstwerk zou een installatie betreffen die de ruimte van een hele zaal zou vullen, maar in plaats daarvan gaf Vo een kleine 'vergulde doos' in bruikleen.

Vo moest van de rechter een ruimtevullend kunstwerk maken ''dat reeds op het eerste gezicht, mede gelet op het formaat ervan, door de beschouwer als indrukwekkend wordt ervaren''.

Dat is inmiddels gebeurd, al is Kreuk er niet blij mee. De kunstenaar wil namelijk een muurschildering maken met de tekst 'SHOVE IT UP YOUR ASS, YOU FAGGOT', wat 'steek het in je reet, flikker' betekent.

Krankzinnig

Kreuk stelt dat het een krankzinnig gebeuren is. "Als je gefrustreerd bent omdat een rechter je veroordeelt vanwege een wanprestatie, dan had je die wanprestatie niet moeten plegen", aldus de verzamelaar. Volgens hem voldoet de muurschildering niet aan de uitspraak van de rechter.

De advocaat van Vo vindt het kunstwerk echter geen krankzinnig gebeuren. "Ik snap heel goed dat Vo zijn frustratie wil uiten. Artistieke vrijheid is ook mensen choqueren."

Het hoger beroep van de Deens-Vietnamese kunstenaar loopt nog.