Om te voorkomen dat historische voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië verloren gaan, wordt op vrijdag 14 augustus bij 18 Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea de actie Niet weggooien georganiseerd.

Nog altijd duiken er bij het opruimen van een zolder, tijdens verhuizingen of bij de sloop van een woning bijzondere objecten uit die periodes op.

Voorwerpen uit de oorlogsjaren worden niet altijd op waarde geschat. Maar hoe onbelangrijk stapeltjes foto's, documenten of voorwerpen soms lijken, het is belangrijk dat erfgoed uit de oorlogsjaren niet verloren gaat.

Ze kunnen namelijk een bijzondere kijk geven op de oorlogsjaren in Nederland en Nederlands-Indië, benadrukken de instellingen. Bezoekers kunnen vrijdag bij de deelnemende musea en instellingen eigen voorwerpen uit oorlogstijd laten beoordelen door deskundigen en het eventueel schenken.

Balderhaar

In mei werd ook al een actie georganiseerd waarbij onder meer aangrijpende brieven van Joodse gevangen uit Kamp Balderhaar opdoken.

Musea die meedoen aan Niet weggooien zijn onder meer het Joods Historisch Museum in Amsterdam, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het Airborne Museum 'Hartenstein' in Oosterbeek, Verzetsmuseum Amsterdam en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek.