De Islamitische Staat (IS) handelt in oude gestolen kunst en antiquiteiten. Tijdens een geheime operatie in mei in Oost-Syrië vonden Amerikaanse commando's een grote hoeveelheid gestolen kunstvoorwerpen.

Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post donderdag.

De vondst was per toeval. Er werd namelijk gezocht naar de terroristenleider Abu Sayyaf. Tijdens een Amerikaanse inval in het huis van Sayyaf werd de kunst ondekt. De terroristenleider kwam zelf om het leven bij de inval.

Woensdag heeft de VS meer dan vierhonderd voorwerpen teruggegeven aan Irak, waar de spullen vandaan kwamen. IS zou volgens de krant een speciaal ministerie hebben ingevoerd voor de handel in waardevolle stoffen en spullen zoals olie, gas én kunst.

Namaak

Er werden onder meer gouden en zilveren munten gevonden, alsmede in het Aramees geschreven religieuze teksten. Aramees was de taal die Jezus sprak.

Verder werden antieke zegels uit het Assyrische rijk gevonden en scherven van oude potten. Sommige voorwerpen bleken vierduizend jaar oud.

Niet allles bleek echt. Zo werd een kopie van het wereldberoemde borstbeeld van de Egyptische koningin Nefertiti aangetroffen. Het origineel staat al een eeuw in een museum in Berlijn.