Het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag worden definitief gesloopt. Op de plek komt een nieuw cultuurcomplex.

Ook een leegstaande toren ernaast, waar vroeger de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie zaten, gaat tegen de vlakte.

Dat hebben wethouder Joris Wijsmuller en architect Jo Coenen woensdag bekendgemaakt. Er waren al eerder plannen om het Lucent en de Philipszaal te slopen, maar die waren afgeblazen na de gemeenteraadsverkiezingen.

Wijsmuller was toen een van de grootste tegenstanders. De afgelopen maanden is een nieuw plan gemaakt.

Thuisbasis

De bouw begint volgend jaar en moet in 2019 klaar zijn. Den Haag heeft er ongeveer 180 miljoen euro voor over. Het complex moet de thuisbasis van het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater worden.

De zalen zijn zo ontworpen dat ze geen last van elkaars geluid kunnen hebben, benadrukt Coenen. Dat probleem speelde onlangs wel bij een ander ontwerp van Coenen, het muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht.

Naast het cultuurcomplex moet een luxehotel met ongeveer 150 kamers verrijzen, met erboven ongeveer driehonderd appartementen.

Begroting

Wijsmuller prijst het nieuwe ontwerp. Het gebouw moet 37 meter hoog worden, veel lager dan het oude ontwerp, dat uitging van 70 meter.

Daardoor past het volgens hem beter in de omgeving. Bovendien is de begroting beter onderbouwd, zei hij bij de presentatie. Een ander pluspunt is dat het gebied rond het nieuwe gebouw mee op de schop gaat.

Het Lucent uit 1987 was een van de eerste ontwerpen van toparchitect Rem Koolhaas. Hij was nu ook in de race, maar greep naast de opdracht.