Derde deel in Lehane's maffiadrieluik met Joseph 'Joe' Coughlin, een gangster met enige moraal, eenoog in het land der blinden.

BEOORDELING

Verloren wereld is het slotdeel van Lehane's omvangrijke gangsterepos waarvan eerder De infiltrant (2008) en Nachtleven (2012) verschenen.

Met de trilogie geeft Lehane een indringend beeld van de tijd - eerste helft van de twintigste eeuw - toen gangsters een stevige poot aan de grond kregen, en hun wijd vertakte organisaties met alle lagen van de Amerikaanse samenleving vergroeid raakten.

In Verloren wereld is de voorheen vermaarde gangster Joe Coughlin een heleboel kwijt. Nu zijn vrouw is doodgeschoten is hij een alleenstaande vader, en hij beweegt zich als een soort consiglieri in de periferie van het gangsterdom. Niettemin heeft iemand het op zijn leven voorzien, want in die wereld is er altijd wel iemand die het op iemand heeft voorzien, ongeacht op welke trede van de penozeladder ze staan.

Minder sterk

Wie een rivaal uitschakelt om een stapje hoger te komen, kan onmiddellijk tegenstanders met exact dezelfde ambitie verwachten. Het is een vrij vermoeiend perpetuum mobile in de wereld van de gleufhoeden en de trenchcoats, ondanks de "noir Hollywood-romantiek" van Las Vegas, Frank Sinatra, Meyer Lansky en Lucky Luciano.

Het is dat perpetuum mobile waardoor Verloren wereld minder sterk is dan de voorgangers. Lehane zit dicht op de huid van de gangsters, die aan de lunchtafel gesprekken voeren en klagen over zoute soep terwijl ze doornemen welke liquidatiemethoden afschrikwekkend genoeg zijn om potentiële vijanden op andere gedachten te brengen.

Onberispelijke sfeer

En Verloren wereld is grotendeels dat. Er staat een contract op het hoofd van een beruchte huurmoordenaarster, die weet dat er een contract op het hoofd staat van Joseph, die weet dat er een contract op het hoofd staat van. Daar wordt over gediscussieerd en strategieën en tegenstrategieën passeren de revue.

De magie van de opkomst en de ondergang is hier gereduceerd tot vergadering en planning - de logistiek bij een groothandel in keukenspullen verschilt weinig van de logistiek bij liquidaties en contracten.

De sfeer is zoals in alle Lehane's onberispelijk goed. Verloren wereld speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, die sommige gangsters puisant rijk maakt en tegelijk voor een vrouwenoverschot zorgt. 

Er zitten enkele bloederige en wrede scènes in en ook de gewetenloze hardheid van de meeste personages heeft Lehane sterk neergezet. Joe Coughlin, die qua karakter op Don Draper van de serie Mad Men is gaan lijken, past er eigenlijk niet meer in thuis.

Uitgeverij Ambo | Anthos

Vertaling Bert Meelker