Theater de Vaillant, dat eerder deze maand werd vernield tijdens de rellen in de Haagse Schilderswijk, ontvangt 5.000 euro van andere culturele instellingen in de stad.

Dat hebben de Dr Anton Philipszaal, het Lucent Danstheater en het Residentie Orkest maandag laten weten. Het geld is opgehaald bij een rommelmarkt vorige week.

De rommelmarkt was georganiseerd omdat de organisaties gaan verhuizen naar het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. "Zowel de theaters als het Residentie Orkest werken regelmatig samen met De Vaillant en willen zich met dit gebaar solidair verklaren met het theater in de Schilderswijk", meldt het orkest op de website.

Tijdens de rellen in de Schilderswijk werden de ruiten en deuren van het theater vernield en de inboedel belandde op straat. Een piano lag ondersteboven half op straat. De schade bedraagt 25.000 euro.

De rellen volgden na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Hij stierf eind juni, een dag na het festival Night at the Park in het Zuiderpark, waar hij een woordenwisseling kreeg met agenten.

Toen zij bij de arrestatie de nekklem toepasten, kreeg hij geen lucht meer. Een dag later overleed de man.