Agenten hebben vrijdagavond op het Rokin in Amsterdam een buitenlandse kunstenares opgepakt die naakt op straat aan het dansen was.

Dat heeft een woordvoerder gemeld.

De politie kreeg rond 21.00 uur een melding dat een naakte vrouw op straat vreemde bewegingen maakte. "Er waren mensen die dit als overlast ervoeren", legt de zegsvrouw uit. "Naakt op straat lopen valt onder schennispleging. Daarom besloten wij de vrouw aan te spreken en vervolgens aan te houden."

Een aantal omstanders die de vrouw tijdens haar dans bekeken, protesteerden tegen de aanhouding. De politie gebruikte traangas om de aanhouding van de vrouw rustig te kunnen voltooien.

Er is een proces verbaal tegen haar opgemaakt. Zij heeft een boete gekregen en is daarna weer vrijgelaten.

Lichaam en geest

Een woordvoerder van sociëteit Arti en Amicitiae aan het Rokin bevestigt dat de buitenlandse kunstenares Clara Saito bezig was met een naakte dans die haar naar buiten voerde,  toen de politie haar aanhield. "In kunstkringen is zij best een grote naam", voegt hij daar desgevraagd aan toe.

Haar uitvoering maakte deel uit van de openingsavond van het festival The Title is a drawing; a drawing is an undefined network dat de komende week in Arti en Amicitiae plaatsvindt. Volgens een verklaring op de website verkende Saito tijdens haar performance "hoe het is om een anarchistische lichaam en geest te hebben".